HHO

Pofuk, Lalić i Dolenčić dali ostavke zbog slučaja ‘Čuljak - Josipović’

Sve optužbe Ivan Zvonimir Čičak je odbacio, tvrdeći da HHO nije dao potporu Dijani Čuljak

ZAGREB - Novinar i kolumnist Jutarnjeg lista Branimir Pofuk, kazališni redatelj Krešimir Dolenčić te sociolog i profesor na Fakultetu političkih znanosti Dražen Lalić podnijeli su proteklog vikenda ostavku na članstvo u Hrvatskom helsinškom odboru za ljudska prava (HHO).

Kako nam je sam potvrdio, Pofuk je već u petak navečer, na ranije zakazanoj sjednici HHO-a, podnio ostavku na mjesto člana Izvršnog odbora te organizacije. Razlog i povod bilo je njegovo neslaganje s tekstom Izjave HHO-a koja je ranije tog dana upućena javnosti s potpisom predsjednika HHO-a Ivana Zvonimira Čička, te način njezina objavljivanja bez ikakve rasprave i mimo znanja polovice članova Izvršnog odbora. Prema vlastitim riječima, Pofuk je to doživio kao nepovjerenje i manipulaciju predsjednika HHO-a.

Rekla - kazala

Podsjetimo, HHO je u petak zatražio istragu pošto je navodno Josipovićev stožer uvjetovao njegov intervju HTV-u time da ga ne vodi Dijana Čuljak Šelebaj, jer je navodno bila savjetnica u stožeru Milana Bandića, nego Zoran Šprajc. U subotu je pismenu ostavku na članstvo u HHO-u podnio i poznati kazališni redatelj Krešimir Dolenčić. Uz razloge osobne prirode, i on je kao neposredan povod naveo priopćenje. Dražen Lalić je razlog i povod svoje ostavke osim famoznog priopćenja naveo i “neslaganje s vođenjem i radom HHO-a u posljednjem razdoblju”. Reagirajući na ostavke članova, predsjednik HHO-a optužio je Pofuka za sukob interesa, odnosno, da zbog svoje supruge Lele Knežević, urednice na Hrvatskoj televiziji, vodi hajku protiv glavne urednice informativnog programa Hloverke Novak Srzić.

Čičkova obrana

Dolenčićev prigovor Čičak je odbacio uz tvrdnju da je poznati redatelj ionako sudjelovao u kampanji Ive Josipovića. U reakciji na Lalićevu ostavku, Ivan Zvonimir Čičak ustvrdio je da HHO nije podupro Dijanu Čuljak već samo reagirao na to da se budući predsjednik države pokušao umiješati u uređivačku politiku. Na kritiku zbog vođenja HHO-a Čičak je uzvratio da “ne zna odakle Lalić to procjenjuje kad ga nikad tamo nema, pa i ne zna što radimo”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 09:55