13 GODINA KASNIJE

'Radimo predstavu o bankaru koji pukne i uništi sve oko sebe'

 Damir Krajač/CROPIX
Ivan Vidić napisao je dramu prije godinu dana, ne znajući koliko će danas biti aktualna

ZAGREB - Zagrebačko Dramsko kazalište Gavella praizvest će 22. travnja “Dolinu ruža”, novi komad Ivana Vidića (r. 1966.), u režiji Krešimira Dolenčića. U njemu Vidić, autor deset izvedenih drama i dva romana, nastavlja razvijati svoju najvažniju temu: raspad obitelji kao “prirodnu” posljedicu našeg načina života.

Žena Lujza i troje djece

Vidićev sarkastičan humor u “Dolini ruža” kulminira u grotesku. Glavni je lik bankar Petar, zadužen za prodaju svoje banke Nijemcima. U nekom trenutku Petar, međutim, odluči poslati sve k vragu: krivotvoreno računo-vodsto i razmaženu obitelj. Banku odluči upropastiti, a obitelj također, prije svega financijski. Njegova žena, Lujza, i troje djece, za njega ne mare, što postaje jasno kad im Petar ugasi sve račune i otkaže kartice.

Kao u srednjem vijeku

Uzalud ga mole da se unormali, a i banka ga stane proganjati. Međutim, Petar ima pištolj... U drugom dijelu groteska, kao posljednja veza s tzv. stvarnošću, otpada i nastupa snoviđenje. Petar luta i susreće, kao u kakvom srednjovjekovnom romanu, simbolične osobe Liječnika, Putnika, Mor-nara, Prostitutke...

“Tekst korespondira s najnovijim otkrićima kvantne fizike”, kaže redatelj Dolenčić, Vidićev ponajbolji redatelj, koji je sad već pomalo davne 1997. u Teatru &td postavio njegov komad “Ospice”, naredne godine postavljen i u londonskom Gate Theatreu, u zemlji gdje tekstovi hrvatskih dramatičara, dotad, koliko mi je poznato, nisu postavljani u profesionalnim kazalištima.

“Svijet ne izgleda onako kako mislimo da izgleda”, nastavlja Dolenčić. “Evo, ovaj je komad napisan mnogo ranije nego što su u nas izbile ove aktualne afere, pa ispada da ih je Vidić opjevao i prije nego su se dogodile.

Ne kratiti tekst

Važno je reći da Vidić radnju i motive ne razvija pravolinijski, nego događaji izviru iz nekog nedokučivog rezervoara mogućnosti, onako kako je to najčešće u stvarnom životu. Vidić nije patetičan, nego se njegov rukopis nadaje kao spoj znanosti i teologije. Štoviše, rekao bih da balansira između Junga, Lyncha i Big Brothera”, zaključuje redatelj.

Naslovnu ulogu odmetnutog bankara zaigrat će Sven Medvešek, a njegovu iznerviranu suprugu Anja Šovagović Despot. Njihovo troje djece zaigrat će Filip Križan, Iva Visković i Judita Franković. U nastavku će zaigrati još desetak glumaca. Scenografiju potpisuje Dinka Jeričević, a kostime Ana Savić Gecan. Glazbu će skladati Berislav Šipuš.

“Meni se ponajprije čini bizarnim to što mi Dolenčić ne dopušta da tekst skratim. Ja sam valjda prvi autor koji moli da ga se štriha”, kaže pak Vidić, a Dolenčić objašnjava: “Predstava zacijelo neće biti kratka, barem ne kraća od dva sata, vjerojatno ćemo uvrstiti i stanku. Mislim da vrijeme nije faktor ako je predstava dobra.”

Želim Gabi Novak

Dolenčić kaže da već ima scenografiju u glavi, a posebno računa i na, kako kaže, “racionalnu maštu kostimografkinje”. Dok razgovaramo, otkriva Vidiću i nove momente. “Mislim da ću svakako koristiti u predstavi stare hitove Gabi Novak, to će zvučati milo i dekadentno”, kaže, a Vidić vrti glavom...

Predstava ‘Enron’ hit u Londonu, u New Yorku premijera u travnju

Drama ‘Enron’, 29-godišnje britanske književnice Lucy Prebble, lako je osvojila londonski West End, ali s obzirom na to kako je najavljuju američki mediji, mogla bi eksplodirati tek na Broadwayju gdje je postavljaju za premijeru u travnju, par blokova dalje od epicentra najnovijeg američkog financijskog i, uvelike, moralnog sloma. Priča o već starom skandalu i propasti teksaške kompanije Enron uspjeh duguje Lucy Prebble, koja je svijet velikog biznisa prikazala kao urođeno “ultrateatričan”, jer bogate kompanije su pozornica ljudske prirode, odnosno njezina najboljeg, kreativnog, i najgoreg, destruktivnog dijela. Ako američki Vrhovni sud presudi o žalbi osnivača ‘Enrona’ Jeffa Skillinga, očekuju ga na njujorškoj premijeri. ( S. S.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 20:54