ŠTO SVE TREBATE ZNATI...

Počeo popis stanovništva: Odgovorite i na škakljiva pitanja jer su kazne do 800 kuna!

Stajat će 174,9 milijuna kuna, a prvi rezultati znat će se najkasnije 30. lipnja ove godine
 Tomislav Krišto/CROPIX

ZAGREB - U 8 sati počeo je Popis stanovništva , kućanstava i stanova, najveće statističko istraživanje na području Republike Hrvatske, koje će se ove godine provesti u razdoblju od 1. do 28. travnja. Stajat će 174,9 milijuna kuna, a prvi rezultati znat će se najkasnije 30. lipnja ove godine.

U Državnom zavodu za statistiku navode da će se popis stanovništva provesti prema stanju na dan 31. ožujka u 24 sata, a građani će odgovarati na 45 pitanja, među kojima i na nekoliko novih u odnosu na popis 2001.

Ove će se godine tražiti OIB ili broj osobne iskaznice, namjera prisutnosti ili odsutnosti iz mjesta popisa, a pitanja će obuhvatiti i informatičku pismenost te pripadnost bračnim, izvanbračnim ili istospolnim zajednicama.

Kako smo već ranije pisali, ako zbog straha od osude okoline, gubitka posla ili vlastitog principa odlučite izbjeći odgovor ili lagati na pitanja živite li u istospolnoj zajednici, koliko imate vinograda, maslinika ili stoke, primate li za posao koji radite neku vrstu naknade i kakvu, čeka vas kazna od 300 do 800 kuna!

To su neka od škakljivijih pitanja koja će vam uputiti popisivači stanovništva u sljedećih mjesec dana. Ista kazna slijedi i ako ne želite odgovoriti na bilo koje od ukupno 45 pitanja, pa i na neka vrlo općenita na koja možda u tome trenutku uistinu ne znate odgovor.

Ako popisivač nikoga ne zatekne kod kuće, ostavit će obavijest o ponovnom dolasku s naznačenim danom i vremenom dolaska, odnosno svoj kontakt telefon na koji ga se može nazvati i dogovoriti vrijeme popisivanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 20:37