600 DANA ČEKAMO POPIS STANOVNIŠTVA

Milanović: Zašto to tako dugo traje? Država je potrošila 85 milijuna, rezultat nula

 Marko Miščević / CROPIX

Godinu dana od popisa na terenu, potrošenih 85 milijuna kuna i 17.000 honoraraca, a još uvijek nije poznat ni jedan podatak iz popisa stanovništva! Tone dokumentacije smještene su u vojarnu u Jastrebarskom, gdje se njima bavi tek dvadesetak zaposlenika Državnog zavoda za statistiku. Nastavi li se ovim tempom, kažu upućeni, prve rezultate dobit ćemo najranije iduće godine, a dotad iz Jastrebarskog stižu vijesti da popisnice grickaju - miševi.

Gdje je zapelo s popisom stanovništva, pitamo se i mi u Vladi. To je davno trebalo biti završeno. Nije normalno da, ako se potrošilo toliko novca, popis stoji u ladici. Odgovor će morati dati Državni zavod za statistiku. Ovako je premijer Zoran Milanović komentirao činjenicu da Hrvatska još čeka prvi službeni podatak iz popisa! Da se posao nevjerojatno otegnuo, unatoč svoj sili informatičke opreme koja je statističarima na raspolaganju, primijetili su i građani koji su premijeru pitanje i postavili, a Državni zavod za statistiku reagirao je tek nakon našeg upita.

Rok od godinu dana

“U lipnju 2011. bilo je realno pretpostaviti da se obrada podataka može završiti u roku od godine dana, pa je ravnatelj u tom smislu i procijenio mogućnost objave prvog dijela konačnih podataka za prvu polovicu ove godine.

Međutim, Vlada sredinom prošle godine nije donijela odluku o zapošljavanju 400 djelatnika nužnih za obradu prikupljenih popisnih podataka, kako je bilo planirano i za što je novac bio osiguran Financijskim planom Državnog zavoda za statistiku za 2011.”, stoji u službenom dopisu iz Državnog zavod za statistiku. Obrazloženje istog sadržaja početkom idućeg tjedna dobit će i premijer Milanović.

Zbog propusta Vlade Jadranke Kosor trenutno se popisom stanovništva, umjesto planiranih 400 zaposlenika, bavi njih 20-ak.

U vojarni Jastrebarsko skeniraju popisnu dokumentaciju, nisu obavili ni pola posla iako je terensko prikupljanje podataka završeno prije gotovo godinu dana. Najprije, popisnice su mjesecima čekale, a kad je posao započet, umjesto planiranih 400, na njemu je radilo najviše 60-ak ljudi.

Ledena vojarna

Usto, mjesec dana gotovo da se i nije radilo jer je u vojarni u kojoj su smješteni bilo neizdrživo hladno.

- Na popisu se počelo raditi tek pred kraj 2011. i angažirano je dvadeset puta manje ljudi nego što je potrebno, pa je logično očekivati da će se dvadeset puta promašiti rok - kaže sugovornik iz Zavoda za statistiku te zaključuje:

- I može direktor najavljivati što god hoće, ovim tempom nema šanse da konačni rezultati budu gotovi do kraja godine.

Iz Zavoda, nadalje, doznajemo da su za potrebe popisa “do kraja 2011. utrošili oko 85 milijuna kuna, i najavljuju da će troškovi biti niži od popisa stanovništva 2001., ne samo realno nego i nominalno”, jer je Vlada osigurala oko 170 milijuna kuna.

Kada će biti objavljeno završno izvješće, nije poznato, a statističari nemaju nikakav rok. Zakonom o popisu stanovništva 2011. Vlada Jadranke Kosor nije obvezala DZS da posao obavi u određenom roku, već su si ga državni statističari sami zadali. Od završenog popisa na terenu do objave prvih službenih podataka proteći će - najmanje 20 mjeseci!

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 14:04