NAPETO U SABORU

Počela rasprava o opozivu Grlića Radmana: Grmoju naljutilo što se zbog premijera ne poštuje dnevni red

Premijer je najavljen u Saboru, a zastupnici nisu raspravu o Finskoj i Švedskoj priveli kraj, ali je predsjedavajući odlučio dati prednost premijeru

Gordan Grlić Radman, Gordan Jandroković

 Damjan Tadić/Cropix

Raspravama o grijesima ministra vanjskih i europskih poslova Gordana Grlića Radmana što ju je inicirao Klub Hrvatskih suverenista tvrdeći da ministar nije ispunio niti jedan vanjskopolitički cilj Hrvatske; nije uspio ostvariti promjene izbornog zakona u BiH, niti riješiti granične sporove sa susjedima, a tolerirao je i korupciju u hrvatskoj diplomatskoj mreži, započela je protestom Mostova Nikola Grmoje.

Grmoja se pobunio što vladajući dozvoljavaju da se rad Sabora "povinuje volji premijera Plenkovića" i tražio da se poštuje dnevni red, odnosno najprije završi nedovršena rasprava o Zakonu o potvrđivanju protokola uz Sjevernoatlantski ugovor o pristupanju Finske i Švedske.

Premijer je najavljen u Saboru, a zastupnici nisu raspravu o Finskoj i Švedskoj priveli kraju, ali je predsjedavajući odlučio dati prednost premijeru.

Marijan Pavliček u obrazloženju zahtjeva za opozivom rekao je da "dotični ministar jednostavno nije dorastao zadatku" i ustvrdio: "Hrvatska nema vanjsku politiku ni diplomaciju. Ministar nije ostvario niti jedan strateški cilj. Možda se trudio, ali u konačnici se mjere rezultati, a Grlić Radman ih nema."

Istaknuo je da su osnovni razlozi za izglasavanje nepovjerenja Grlić Radmanu brojni neriješeni problemi iz domene vanjske politike, posebice izborni zakon BiH, neispunjenje Sporazuma između RH, Srbije i Crne Gore o zaštiti prava hrvatske manjine u Srbiji i Crnoj Gori i srpske i crnogorske manjine u RH, neriješeni granični sporovi, toleriranje koruptivnih radnji u hrvatskoj diplomatskoj mreži te izjave hrvatskog veleposlanika u Beogradu Hidajeta Biščevića.

image

Željko Sačić, Marijan Pavliček

Damjan Tadić/Cropix

Pavliček je također optužio ministra i Vladu da nisu iskoristili sve mehanizme da izborni zakon u BiH bude povoljniji za Hrvate, kao ni riješili problem graničnih sporova.

"Žalosno je da se u doba mandata ministra međugranična komisija nije nikad sastala", opomenuo je Pavliček i kazao da ćemo sutra biti granica Schengena, a problemi neće biti riješeni.

Upozorio je na slučaj Damira Sabljaka kojeg je Ministarstvo šikaniralo kada je otkrio korupciju među veleposlanicima i njihovim suprugama, "skandalozne izjave Hide Biščevića na koje se Vlada uopće nije osvrnula", to što je Hrvatska izgubila komemoraciju u Bleiburgu, a Vlada ništa nije poduzela.

"Dali smo jasne i čvrste argumente za opoziv za razliku od onih koje je ponudila Vlada, pozivajući se na moderni suverenizam, za kojeg je rekao da ga tumači na razini trećeg razreda osnovne škole, kao brigu za gospodarstvo i građane, što im je osnovni posao.

Prozvao je Vladu što vodi politiku klanjanja briselskim interesima i rekao da, po njoj, Tomislav Žigmanov ne bi nikad bio zastupnik Skupštine u Srbije, ali jest zahvaljujući svojim kombinacijama. Na to ga je HDZ-ova Zdenka Bušić, rekla je nevoljko, prozvala zato što se nije odazvao na Žigmanovljev poziv da mu malo pomogne u kampanji. "To nije bilo baš suverenistički", prigovorila mu je Bušić. U jednom trenutku nastalo je prebrojavanje tko je zadnji bio u Srbiji na što se javio Stipe Mlinarić iz Domovinskog pokreta i rekao da on "nije, ne želi i neće otići u Srbiju jer je za njima raspisana tjeralica; kad bi otišao uhapsili bi ga". On je zamjerio Suverenistima što u zahtjev za opozivom nisu uvrstili i problem nestalih i logoraša.

Plenković: ‘Mi ćemo pobijediti‘

"Mi ćemo pobijediti, a vi izgubiti, kao i uvijek. A vanjska politika Hrvatske će biti sve snažnija" - poručio je oporbi premijer Andrej Plenković usput im dijeleći epitete i savjete da se bolje informiraju.

Premijer je kategorički odbacio tvrdnje oporbe da ministar nije ispunio niti jedan vanjskopolitički cilj Hrvatske:

"Međunarodni položaj Hrvatske nikada nije bio jači. Ove godine Hrvatska će ući u Schengen i eurozonu, a položaj Hrvata u Srbiji nikada nije bio snažniji, Pelješki most će povezati Hrvatsku. Ne misle svi kao mi. Ima i onih koji svojim aktivnostima odmažu Hrvatima u BiH. Da su svi poput Davora Dretara zatvorili bi nas u malo dvorište u kojemu bi jedni drugima nešto dobacivali. Jako mi je drago da je većina zastupnika podržala ulazak Švedske i Finske u NATO. Mi ćemo svoj posao raditi kao i do sada.", branio je premijer ministra koji je oporbi predbacio što ih iscrpljuje jalovim raspravama i napadaju Vladu koja vozi, a oni sipaju pijesak u mjenjač.

"Prije nego što bacite 32 kamena na mene, zapitajte se što ste vi napravili s ovlastima koje imate, ali ih ne koristite. Domoljublje podrazumijeva poštenje. Nazivate me raznim pogrdnim imenima, a vi ste se gospodo sami opisali. Koristite jezik ulice. Nisam idealan, ali rezultati koje sam ostvario su očiti", rekao je zastupnicima Gordan Grlić Radman.

Grmoja: ‘Lažete da je DORH zaključio slučaj Sabljak‘

Nikola Grmoja u ime Kluba Mosta obrušio se na ministra Grlića Radmana ustvrdivši da je uhvaćen s prstima u pekmezu na slučaju Sabljak: "Muljate da je Sabljak žrtva, a da je prijava nepravilnosti plod njegove nerealizirane ambicije. Lažete da je DORH zaključio slučaj. Vadite se da su se nezakonitosti događale u vrijeme Vesne Pusić. I jesu, ali ih vi prikrivate, kao i HDZ. Imamo e-mail iz 2014. godine koji pokazuje da je supruga veleposlanika isplanirala prijevaru s tadašnjom glavnom tajnicom Ministarstva Vesnom Cvjetković. Netko će zbog toga završiti u zatvoru.", poručio je Grmoja ministru koji je kratko konstatirao: "Ja ću". To je izazvalo Grmoju da ga pita: "Hoćete me otrovati jer vas prozivam za korupciju? Ja ću i dalje otkrivati korupciju, a vi nećete dobro proći."

Ta oštra prozivka nije se svidjela predsjedavajućem Furiju Radinu koji je Grmoju upozorio da "iskusni političari ne upotrebljavaju takve riječi poput laganja. Neću vam dati opomenu jer vi provocirate. Molim vas, malo introspekcije, malo gledajte u vašu savjest".

Njegov kolega Nino Raspudić nije bio ništa smireniji:

"Dabogda sutra propala BiH ako moj narod neće biti ravnopravan. Hido Biščević, veleposlanik u Beogradu, blati Tomislava Žigmanova i nikome ništa. Uvjeravaju nas da su uspjesi Grlić Radmana tihi, kontinuirani rad. To je kao nepostojeće carevo novo ruho - svi mu se dive, ali nitko ga ne vidi. I premijer i ministar uljuljkavali su Hrvate u BiH, davali im anesteziju! Ranije sam rekao da ministar mora podnijeti ostavku ako ne dođe do izmjena Izbornog zakona u BiH, što je sam ministar obećavao."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 17:35