PRESTIŽNA DUŽNOST

Vesna Batistić Kos od 1. 9. postaje šefica delegacije EU pri Vijeću Europe

Vesnu Batistić Kos predsjednik Republike opozvao je sa sadašnje dužnosti 28. srpnja

Vesna Batistić Kos

 Davor Pongračić/Cropix

Vesna Batistić Kos, dosadašnja veleposlanica u Stalnoj misiji RH u Ujedinjenim narodima i WTO-u u Ženevi, s 1. rujna postat će šefica EU delegacije pri Vijeću Europe u Strasbourgu, potvrđeno nam je u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova.

Tako će Hrvatska uz glavnu tajnicu Vijeća Europe Mariju Pejčinović Burić imati i veleposlanicu EU u toj organizaciji.

Vesnu Batistić Kos predsjednik Republike opozvao je sa sadašnje dužnosti 28. srpnja, nakon što je prošla selekcijski postupak za novi posao i nakon što ju je za tu poziciju nominirao šef EU diplomacije Josep Borrell.

Hrvatska nije imala svog EU diplomata još od 2019., otkad je završio mandat Romane Vlahutin u Albaniji, a od ulaska u Uniju, uz nju, imali smo samo Hidajeta Biščevića u Tadžikistanu.

EU ima više od 140 diplomatskih predstavništva u cijelom svijetu i međunarodnim organizacijama, velikim članicama Unije obično pripadnu i mjesta diplomata u najvažnijim državama, a budući da je Unija ujedno i najveći financijer Vijeća Europe, dužnost diplomata u toj instituciji smatra se prestižnom, pa u hrvatskom MVEP-u kažu kako je ovo priznanje za Hrvatsku.

Vesna Batistić Kos profesionalna je diplomatkinja, u MVEP-u je još od 1993., bila je i zamjenica stalnog predstavnika Hrvatske pri Vijeću Europe od 2003. do 2009., a od 2012. do 2015. bila je i pomoćnica tadašnje ministrice Vesne Pusić za multirateralne poslove i globalna pitanja, pa je to iskustvo bilo i više nego potrebno da uđe u uži izbor za ovu poziciju. No, kao i uvijek, bilo je i lobiranja koje je išlo iz Stalnog predstavništva u Bruxellesu, uz, jasno, podršku premijera Andreja Plenkovića.

Ne treba očekivati da će se u sljedećem razdoblju odabrati novi veleposlanik pri UN-u zbog poznatih odnosa između Milanovića i Vlade pa iz MVEP-a poručuju da će se imenovati otpravnik poslova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 20:02