DODIRNE TOČKE S POLITIČARIMA

'Ples' i predsjednički izbori: Dvije utrke, više favorita - što će odlučiti: znanje ili simpatije

Kao i često nakon izbora, tako se i nakon subotnjeg showa nametnulo jedno pitanje - zašto je publika izbacila kvalitetnog natjecatelja?

Odgovor će ostati nepoznat sve dok analitičari budu ignorirali osobe koje u večernjem polumraku sjede u svojim foteljama ispred televizora s daljinskim u jednoj i mobitelom u drugoj ruci i donose konačnu odluku. Nema tu pomoći ni velike koristi od stručnog žirija koji javno iznoseći svoje stavove i kriterije upućuje publiku na najbitnije u natjecanju, kvalitetu pokazanog, jer ispadne da je publika koja je sve pratila od samog početka bila i slijepa i gluha, pa izabrala evidentno slabijeg natjecatelja. Možda su neki odlučili glasati a da nisu ni gledali emisiju, možda su neki glasali a da nisu ni bili u zemlji, možda su neki glasali a da nemaju ni televizor ili su zvali s tuđeg telefona štedeći novac i pritom su odigrali ulogu onih koji se na izborima pojavljuju u kategorijama kao što su dijaspora, glasači koji toga dana glasaju izvan prebivališta ili jednostavno nisu živi. To se ne zna ili kada se ustanovi, bude prekasno i ne mijenja odluku.

Bez namjere da prejudiciramo, favoriziramo, podcijenimo, uvrijedimo ili na drugi način utječemo na ukus televizijske publike s jedne strane i biračkog tijela s druge, u jednom nam se trenutku učinilo podesnim usporediti kandidate showa “Ples sa zvijezdama” s kandidatima za predsjednika Hrvatske. Sličnosti u natjecanju postoje, onaj tko pobijedi, nosi epitet zvijezde, a pronašli smo i dodirne točke među kandidatima.

Ana Ugarković - Andrija Hebrang

Kritičari protiv ali publika “za”

Ana vodi jednu od najpopularnijih emisija na tv ekranima, bavi se kuhanjem i ima podršku najšire publike jer, jednostavno - svi vole jesti finu hranu. Nije najspretnija na podiju, njeni najvažniji kritičari, stručni žiri je odbacuje. Andrija Hebrang je u sličnoj situaciji. Podržava ga stranka koja je osvojila najviše glasova, nije najspretniji u javnom nastupu, kritika i stručna javnost ga odbacuju ali nitko ne zna koliko je njegovih birača navečer u foteljama s daljinskim.

Iva Šulentić - Vesna Pusić

Super tehnika, nedostatak karizme

Podrška stručnog žirija dala je visoke ocjene talentiranoj plesačici ali nije prošla kod gledatelja. Vesnu Pusić hvali stručna publika ali ne osvaja publiku.

Vedran Mlikota - Milan Bandić

Šeretski osmijeh i ćoškast pokret

Osmijeh pobjeđuje nedorađen pokret i nastup, osvaja simpatije ali ostavlja upitnim pobjedničku poziciju. Dok je Mlikoti nastup u showu vjerojatno samo još jedna zezancija u životu, Bandiću predstavlja igru života u kojoj obojica nastupaju sa sličnim potencijalima i igraju na slične karte. Samo što je u Mlikotinom slučaju to bezbolno.

Gordan Kožulj - Ivo Josipović

Nasmiješeni genijalci izgubljeni na terenu simpatija

Obojica su besprijekornih rezultata u svojim primarnim zvanjima odakle dolaze na teren popularnosti kao moralno čisti, svjesni, ali i neživotni. Kožulj je ipak malo trapav na plesnom podiju iako je vrhunski plivač kao što Josipović odličan pravnik i priznati skladatelj ali im ne ide izvan okvira u kojima su se kreirali. Imaju simpatije ali ne i povjerenje publike.

Franka Batelić - Nadan Vidošević

Seksipil za 5, ali opći dojam za 3

Možda im body language postane problem jer ono što Franka osvaja seksipilom potisne druge kvalitete. Slično je i s Vidoševićem kod kojega se prvo uočava pojavnost a sadržaju treba vremena dok dođe u prvi plan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. rujan 2024 17:32