SUSRET LIDERA

Plenković putuje u Grčku, dogovoren sastanak s Mitsotakisom

Uz predsjednika Vlade bit će ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman te ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica

Andrej Plenković

 Niksa Stipanicev/Cropix

Hrvatski premijer Andrej Plenković putuje u ponedjeljak u Grčku na poziv tamošnjeg predsjednika Vlade Kyriakosa Mitsotakisa, na susret koji je dogovoren puno prije izbijanja huliganskih nereda u Ateni u kojima je smrtno stradao navijač AEK-a, a zbog kojih se u grčkim zatvorima nalazi 102 hrvatskih državljana koji su u neredima sudjelovali, ali će sada to postati i glavna tema njihovih razgovora.

Plenković je već tri puta telefonski razgovarao s Mitsotakisom, a sada sa sobom u delegaciji u Grčku na službeni sastanak vodi ministra vanjskih i europskih poslova Gordana Grlića Radmana i ministra pravosuđa i uprave Ivana Malenicu, koji će održati odvojene sastanke s kolegama ministrima iz Grčke, pa je i iz toga jasno što će biti glavna tema razgovora.

Plenković će još jednom zatražiti, uz oštru osudu huliganizma i uz pijetet prema žrtvi navijačkih sukoba, da se prema hrvatskim državljanima postupa pravično, da u zatvorima imaju human tretman, te da se u Hrvatsku deportiraju svi oni za koje se dokaže da nisu imali veze s najtežim kaznenim djelima koja im se stavljaju na teret.

Formalni povod za dvodnevnu posjetu Grčkoj je neformalna večera na kojoj će lideri u regiji razmijeniti mišljenja o daljnjem tijeku procesa europskih integracija zemalja jugoistočne Europe, kao i o stabilnosti i sigurnosti Europe u kontekstu ruske agresije na Ukrajinu.

Prije sama večere Plenković će s grčkim kolegom razgovarati na bilateralnom sastanku koji bi trebao trajati čak sat i 15 minuta, a poslije će se sastati i s premijerom Kosova Albinom Kurtijem, s predsjedateljicom Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjanom Krišto, te s predsjednicom Moldove Maijom Sandu.

No, bit će prostora i za neformalne susrete s liderima u regiji, budući da će na večeri sudjelovati i srpski predsjednik Aleksandar Vučić, crnogorski predsjednik Jakov Milatović, te premijer Sjeverne Makedonije Kovačeski. Albanija i Slovenija neće biti prisutni na večeri. Uz Plenkovića i Mitsotakisa, na večeri će biti i lideri EU država Bugarske i Rumunjske, ali i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, te predsjednik Europskog vijeća Charles Michel.

Program:

Ponedjeljak, 21. kolovoza:

14.55 Dolazak predsjednika Vlade Andreja Plenkovića u Ured predsjednika Vlade Grčke Kyriakosa Mitsotakisa (Maximos Mansion, Irodou Attikou 19)

15.00 Sastanak dvojice predsjednika Vlada s izaslanstvima

16.15 Sastanak predsjednika Vlade Plenkovića s predsjednikom Vlade Kosova Albinom Kurtijem (Hotel Grande Bretagne)

17.00 Sastanak predsjednika Vlade Plenkovića s predsjedateljicom Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjanom Krišto (Hotel Grande Bretagne)

19.00 Sastanak predsjednika Vlade Plenkovića s predsjednicom Moldove Maijom Sandu (Hotel Grande Bretagne)

20.00 Neformalna večera lidera kojoj je domaćin grčki premijer Mitsotakis (Maximos Mansion)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 20:03