JAKA DELEGACIJA

Malenica u Ateni na posebnom zadatku: Ovo su četiri ključne točke razgovora s Grcima

Nakon što su zbog sukoba navijača u zatvoru završila 102 Hrvata, u rješavanje slučaja sve se aktivnije uključuje i hrvatska Vlada

Privođenje navijača

 Ronald Gorsic/Cropix

Hrvatski premijer Andrej Plenković putuje u ponedjeljak u Grčku na poziv predsjednika tamošnje Vlade Kyriakosa Mitsotakisa, na susret koji je dogovoren puno prije izbijanja huliganskih nereda u Ateni u kojima je smrtno stradao navijač AEK, zbog kojih se u grčkim zatvorima nalaze 102 hrvatska državljanina koji su u neredima sudjelovali, a sada će to postati i glavna tema njihovih razgovora.

Četiri glavne teme

Plenković je već tri puta telefonski razgovarao s Mitsotakisom, a sada sa sobom u delegaciji u Grčku na službeni sastanak vodi ministra vanjskih i europskih poslova Gordana Grlića Radmana i ministra pravosuđa i uprave Ivana Malenicu, koji će održati odvojene sastanke s kolegama ministrima iz Grčke, pa je i iz toga jasno što će biti glavna tema razgovora.

Plenković će još jednom zatražiti, uz oštru osudu huliganizma i uz pijetet prema žrtvi navijačkih sukoba, da se prema hrvatskim državljanima postupa pravično, da u zatvorima imaju human tretman te da se u Hrvatsku deportiraju svi oni za koje se dokaže da nisu imali veze s najtežim kaznenim djelima koja im se stavljaju na teret.

Formalni povod dvodnevnog posjeta Grčkoj je neformalna večera na kojoj će lideri u regiji razmijeniti mišljenja o daljnjem tijeku procesa europskih integracija zemalja jugoistočne Europe, kao i o stabilnosti i sigurnosti Europe u kontekstu ruske agresije na Ukrajinu.

Kako doznajemo, ministar pravosuđa Ivan Malenica koji s premijerom putuje u Grčkoj biti će fokusiran na četiri osnovne teme, a odnose se na navijačke nerede zbog kojih je uhićen veliki broj hrvatskih navijača.

image

Ministri Goran Grlić Radman i Ivan Malenica

Darko Tomas/Cropix

Malenica na prvome mjestu želi utvrditi pitanje sigurnosti u zatvorima, odnosno kakav je tretman hrvatskih navijača koji su raspoređeni u više grčkih zatvora. Prema medijskim napisima, uvjeti su katastrofalni, a ugrožena je i njihova sigurnost.

Druga tema koja zanima ministra pravosuđa su jamstva da će se navijačima Dinama pravično suditi, a odmah se na ovo pitanje nadovezuje eventualno ustupanje kaznenog progona. Moguće je da se kazneni postupak protiv naših navijača prepusti hrvatskom pravosuđu pri čemu bi grčke pravosudne vlasti našima dostavile i dokazni materijal koji su prikupile, ali je isto tako i moguće da se suđenje dovrši u Grčkoj, a da se izvršavanje eventualnih zatvorskih kazni prepusti Hrvatskoj.

Povratak u Hrvatsku

Na koncu, ministra također zanima i pitanje deportacije hrvatskih državljana po njihovom puštanju iz pritvora. Navijači koji su do sada došli iz Grčke prošli su policijsku "obradu", svi su fotografirani i prošli su liječnički pregled kako bi se utvrdilo jesu li u Grčkoj zadobili kakve tjelesne ozljede.

Podsjetimo, i dalje je najveći misterij tko je zadao smrtonosni rez nožem 29-godišnjem navijaču AEK Michalisu Katsourisu od kojeg je iskrvario. I dalje se analiziraju snimke kamera videonadzora, kao i biološki tragovi, te se ispituju svi oni koji bi mogli imati neka saznanja o njegovu ubojstvu. Grčka policija nije objavila je li uhićen netko od navijača AEK. Ono što posebno brine je činjenica da hrvatski državljani u pritvoru mogu ostati i maksimalnih 18 mjeseci, ali ima i onih koji vjeruju da se to ipak neće dogoditi i da će dio njih izaći iz grčkih zatvora kad im istekne pritvor od mjesec dana.

image

Privođenje navijača

Ronald Gorsic/Cropix

Moguće tjeralice

Grčki mediji najavljuju, pozivajući se na izvore u grčkoj policiji, da će, uz već raspisanu tjeralicu za jednim navijačem Panathinaikosa (koji je u međuvremenu uhićen), biti raspisane tjeralice za još pet hrvatskih državljana koje se identificiralo kao sudionike preko njihovih vozila koje je policija zaplijenila.

- Ne možemo komentirati postupke grčke policije i za sve informacije upućujemo vas na grčku policiju - poručili su jučer iz MUP-a RH. MUP je već prije dao do znanja da pruža svu potrebnu pomoć grčkim kolegama. Inače, u Grčkoj su na uzvratnu utakmicu koja se igra večeras otišli i predstavnici zagrebačke policije.

Kao što smo već pisali, dio navijača za put u Grčku iznajmio je vozila preko oglasnika, a vlasniku jednog od kombija naveli su da je njihovo krajnje odredište Albanija. Njemu se u međuvremenu javila obitelj jednoga od Bad Blue Boysa koji je putovao tim kombijem, a u tijeku je sređivanje formalnosti posredstvom hrvatskog veleposlanstva kako bi se vozilo moglo vratiti u Hrvatsku. Pritvorene hrvatske navijače i dalje obilaze predstavnici hrvatskog veleposlanstva, koje je dobilo i kadrovsko pojačanje u Ateni u kolegi koji govori grčki.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 12:18