REAKCIJA PREMIJERA

Plenković opet o medijima: ‘Puno smo napravili, a vi ne prenesete! Nešto izvučete, a bitno izostavite‘

Po pitanju prijetnji bijelim štrajkom sudaca ili nesudjelovanjem u izbornom procesu, premijer je poručio da će promijeniti zakon

Andrej Plenković

 Ranko Suvar/Cropix

Premijer Andrej Plenković ocijenio je u četvrtak jako dobrima izmjene Kaznenog zakona koje je Vlada uputila u Sabor, među kojima je i neovlašteno otkrivanje sadržaja izvidne ili dokazne radnje te naglasio da nema mjesta tezi da je ta izmjena usmjerena na utjecaj na slobodu medija.

"Zadaća pravosudnih tijela je da u fazi tajnog postupka može objaviti neke stvari takvog karaktera da zadovolje temeljne informacije od javnog interesa", kazao je Plenković nakon sjednice Vlade odgovarajući na pitanje zašto se u kazneni zakon nije uvrstila zaštita onih koji puštaju informacije koje su od javnog interesa.

"Bit je otkloniti narušavanje medijskih sloboda ili prava novinara, to je dopunom članka riješeno i tu nema mjesta tezi o tome da je izmjena usmjerena na utjecaj na slobodu medija, ograničavanje prava medija ili kazneni progon medija", poručio je.

Temeljni cilj je, naglasio je, da se ne narušavaju prava osoba uključenih u postupak, da u ranoj fazi ne dođe do povrede privatnosti, da okrivljenik ima zajamčenu presumpciju nevinosti, da se ranim puštanjem informacija ne otežava vođenje kaznenog postupka.

Na optužbe predsjednika SDP-a Peđe Grbina da se na izmjene zakona o curenju informacija odlučio tek kad je procurila afera AP, Plenković je rekao da je to "nešto što je s aspekta oporbe koja inače konfabulira jako puno toga, možda jedini način da upućuje neku kritiku". "Ali trezveno kada gledate ovo dosad je bilo loše i išlo je na štetu uključenih u postupak", ustvrdio je.

Promjena zakona ako se suci odluče na štrajk

O eventualnom štrajku sudaca rekao je da je ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica dobio zadatak razgovarati s udrugom sudaca. Dodao je da su već imali znatno povećanje plaća. "Čini mi se da sad u ovoj fazi možemo riješiti neke elemente koje se tiču materijalna prava, ne vidim logiku da suci nemaju pravo na božićnicu, uskrsnicu, dar za dijete, a o ostalome ćemo dogovarati u dijalogu kasnije", istaknuo je.

Što se tiče prijetnji bijelim štrajkom ili nesudjelovanjem u izbornom procesu, Plenković je poručio da će promijeniti zakon.

"Glupo je da demokratski proces ovisi o tome da bi netko htio iskoristiti takvu zakonsku odredbu. U vrijeme kad je to pisano pretpostavljam da nitko nije računao da bi suci štrajkali nego im se htjela dati mogućnost da zarade neki novac radeći posao koji je temeljno pitanje povjerenja. Suci su neovisni, stručni, za njih je raditi u izbornim povjerenstvima nešto što mogu jako lagano", komentirao je premijer.

"Dugoročno moramo imati opciju da odredbe zakona koje se odnose na izbor zastupnika za Sabor i EP, trebaju biti isti. Promijenit ćemo zakon, i to brzo", dodao je.

‘U naslov nešto izvučete i stavite tri točkice, bitno izostavite‘

S obzirom na to da i liječnici i medicinske sestre prijete štrajkom, premijer je komentirao da "već neko vrijeme pokušava shvatiti do kuda idu ta očekivanja", istaknuvši da je plaća u njihovom mandatu osobito rasla liječnicima

"Učinili smo toliko više u odnosu na brojne prije nas. Mogu razumjeti da tu netko nekoga savjetuje, vjerojatno su izbori ubrzo, idemo stisnut malo. To mi djeluje deplasirano", komentirao je, poručivši da će liječnicima jako narasti plaće kada Vlada donese uredbe.

Na pitanje što ako svi pred izbore izađu na ulice, tražeći povećanje plaća, odgovorio je da je to demokracija i da je spreman nositi se s činjenicama. "Imam dojam da smo toliko toga učinili, a vi to ne prenosite na portalima. U naslov nešto izvučete pa stavite tri točkice, a ono bitno izostavite", rekao je.

Premijer je ponovno kategorički osudio napad na maloljetnike u Vukovaru. "Zaustaviti djecu zbog naglaska i premlatiti ih, zaslužuje ozbiljnu kaznu i nadam se da će se to dogoditi", naglasio je, dodavši da ne može govoriti u ime kluba koji još nije osudio to što se dogodilo.

Nema obveznog vojnog roka, možda tečajevi

Za ideju Domovinskog pokreta da se u škole uvede vojna obuka ustvrdio je da nije realna. "Da se vratimo na općenarodnu obranu i društvenu samozaštitu i idemo pucati u Vrapče?", upitao je.

Rekao je da tema nije niti obvezni vojni rok, no s obzirom na promijenjene sigurnosne okolnosti može se razmišljati o nekim tečajevima.

Na upit novinara N1 da objasni pojam polulegalno koji je upotrijebio kada je rekao da njihova medijska kuća tako djeluje, Plenković se osvrnuo na predsjednika Republike Zorana Milanovića koji je jednog novinara te medijske kuće nazvao političkim agitatorom, te je ustvrdio da vidi dvostruke standarde.

"Ulovili ste se te teme gdje sam kolegici to usput rekao i još sam joj iskazao razumijevanje jer je vaša kolegica bila glasnogovornica Restart koalicije. Za razliku od Milanovića koji je vašeg kolegu proglasio da nije novinar nego politički agitator, vi ste se dan i pol uzjogunili oko mog usputnog komentara. Ne sjećam se ni približno jednake vaše reakcije, ni drugih kolega, na taj napad na kolegu", komentirao je.

"Vidim dvostruke standarde. Komentar je išao u smjeru onoga što je ministrica kulture pojasnila. Za razliku od drugih medijskih kuća, vaša djeluje po europskom režimu, a ne po režimu kao ostale ovdje, ali vas nitko nije spriječio u djelovanju, niti je netko zabranio kao Milanović da uđete na presicu. Vašu reakciju doživljavam pretjeranu", dodao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 07:07