SJEDNICA VLADE

PLENKOVIĆ O SANACIJI ZAGREBA NAKON POTRESA: 'Procjena štete od potresa iznosi 86 milijardi kuna'

 Goran Mehkek / CROPIX

Premijer Andrej Plenković uvodno se na sjednici Vlade Republike Hrvatske osvrnuo na rad na europskom planu za tečajni mehanizam 2.

- Jučer smo uputili pismo, ja osobno čelnicima europskih institucija o ispunjenom planu, prije toga su slično pismo uputili i ministar financija Marić i guverner Hrvatske narodne banke Vujičić.

Dodatni razlog je bilo i ovo izvješće koje je Europska središnja banka objavila u petak, a to je da je da je analiza 5 velikih hrvatskih banaka pokazala da nijedna nema kapitalnih nedostataka.

Mi smo našu strategiju ulaska u europodručje usvojili prije dvije godine na Vladi. Mislim da je to izrazito važan i dobar korak. Agencija Fitch je također potvrdila i zadržala hrvatskoj investicijski kreditni rejting.

To pokazuje povjerenje u politiku koju vodimo i smjer u kojem Hrvatska namjerava ići prema gospodarskom oporavku. Zahvaljujući naporima naše Vlade imamo investicijski rejting.

Ovakav signal i od Europske središnje banke i kreditni rejting će pridonijeti da kamate na međunarodnom tržištu budu manje - kazao je premijer, piše N1.

Potvrdio je i informacije kako bi Austrija trebala otvoriti svoje granice s Hrvatskom od 15. lipnja, a Mađarska od ovog petka, 12. lipnja.

Osvrnuo se i na sastanak Savjeta za pregovore s MOL-om.

- Jutros smo imali sastanak našeg Savjeta za pregovore s MOL-om. Imali smo videokonferenciju s predstavnicima naših investicijskih savjetnika koji je obavio temeljitu i dubinsku analizu naše kompanije.

Slijedi i nastavak razgovora s MOL-om i očekujemo konačno izvješće tijekom srpnja. Za realizaciju transakcije je potreban dogovor dviju strana. Ovaj sastanak ocjenjujemo vrlo sadržajnim i kvalitetnim za buduće korake - kazao je Plenković.

Zahvalio je svim ekspertima koji su radili na procjenama štete od potresa.

- Trenutno radimo prema metodologiji koja je verificirana od Svjetske banke. Radi se o oštećenjima na 25 tisuća zgrada.

Taj posao je bio zahtjevan i kompleksan. Procijenjena vrijednost ukupne štete iznosi otprilike 86 milijardi kuna. Tolike su štete prema procjenama iz metodologije Svjetske banke.

Mi smo dogovorili sporazum o zajmu sa Svjetskom bankom od 200 milijuna dolara za obnovu škola i bolnica. Ja i ovim putem pozivam sve građane koji imaju takvu situaciju da podnesu zahtjev i na taj način riješe svoje stambeno pitanje.

Ono što je posebno bitno je da su senzibiliziran i predsjednica Komisije i europska povjerenica. Maksimalni iznos mogao bi ići oko 600 milijuna eura. Radimo preduvjete za obnovu koji su važni - kazao je zaključno Plenković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 12:16