ŠEF HDZ-a U ISTRI

PLENKOVIĆ O INI 'Brojke vezane uz otkup kompanije neću otkrivati, sigurno je da se radi o poslu za drugo poluvrijeme naše Vlade'

 
Andrej Plenković
 Nikolina Vukovic Stipanicev / CROPIX

Predizborna se kampanja zahuktala u Istri, koju je posjetio premijer Andrej Plenković, gdje je obišao pulski Uljanik. Kazao je nakon sastanka sa stečajnim upraviteljima Uljanik d.d. Marijom Ružić te stečajnim upraviteljem Uljanik brodogradilišta Lorisom Rakom, predstavnicima radnika i ostalima koji su usko povezani uz pulsku brodogradnju, kako njegov posjet Uljaniku nije predizborna predstava.
- Predizborna predstava bila je jučer, kazao je Plenković, aludirajući na potpisivanje sporazuma o koaliciji između SDP-a i IDS-a.
- Ovo je posjet Vlade Istri. Postoji velika razlika između rada i predstava. Predstave su bile jučer, poručio je Plenković. Kazao je i kako se odluka o oživljavanju Uljanika nije mogla donijeti ranije jer Vlada nije bila zadovoljna ponudom koja joj je bila podastrta.
- To bi bilo pogrešno prihvatiti i sa stajališta Vlade i sa stajališta brodogradilišta. Sada je ova odluka donesena nakon brojnih planova koji su podastrijeti Vladi i ministarstvima od stečajnih upravitelja. Mislim da smo donijeli dobru odluku, poručio je i dodao kako će se ubuduće preko državne tvrtke Jadranbrod puno bolje kontrolirati rad brodogradilišta. Tom je prilikom posjetio i neizgrađeni brod za prijevoz žive stoke, koji bi trebao biti osnova razvoja nove tvrtke Uljanik 1856, koji bi trebao dovršiti taj brod i potaknuti nove poslove u nekadašnjem Uljaniku.
- Prošli smo tjedan donijeli zaključak na Vladi koji omogućuje postupnu revitalizaciju brodogradnje u Puli. Smatramo da bi se u društvu Uljanik brodogradnja 1856. trebalo u sljedećim danima imenovati novu upravu i zatim, kada se procesuira zahtjev za jamstva, nastaviti rad na ovom brodu. To bi omogućilo povratak brodogradnje u Puli i zapošljavanje u brodogradilištu, kazao je Plenković.
Dodao je kako je cilj njegove Vlade da izgradnja brodova u Puli i u drugim hrvatskim brodogradilištima ne generira gubitke, nego da se oni grade na tržišnoj osnovi te da svi ugovori budu pripremljeni na jasan i kvalitetan način, kako se ne bi ponavljale situacije iz prošlosti.
- Smatramo da proces koji smo dosad učinili s 3. Majem u Rijeci ohrabruje i da stvari idu u dobrom smjeru te kako ćemo inspirirajući se tim modelom pronaći rješenje i za Uljanik. To je poruka naše Vlade Istri, Puli i zaposlenicima koji su imali jednu od odlučujućih uloga u argumentiranju stavova prilikom donošenja ključnih odluka na Vladi, priznao je.
Najavio je i da će na jednoj od budućih sjednica Vlade biti i odluka o davanju jamstava za gradnju brodova u 3. Maju australskom brodovlasniku koji je u Uljaniku sagradio svoj prvi polarni kruzer. U budućnosti namjerava ostale kruzere graditi u Rijeci.
- Gospodin Morony pokazao je da i u najtežim uvjetima, koji su svojedobno bili u Uljaniku, može završiti najsuvremeniji polarni kruzer. S te strane je to ohrabrujuće, i na ponos svih koji su tome pridonijeli da se takav brod ovdje izgradi. Ako cijeli aranžman koji se radi za 3. Maj i s grupom Scenic zaživi, na način koji bi podrazumijevao izgradnju daljnjih brodova, onda sam siguran da možemo na svrhovit i pametan način povezati rad i u okviru 3. Maja i Uljanika, zaključio je. Prije dolaska u Uljanik, Plenković je posjetio i gradilište Istarskog ipsilona, gdje se gradi druga traka autoceste od Pazina do tunela Učke.
- Preostaje da Istarski ipsilon dobije svoj puni profil i da se Istra, kada je riječ o pravom integriranju u brzu cestovnu infrastrukturu, integrira u mreže hrvatskih autocesta. Ono što nam slijedi nakon toga je gradnja druge cijevi tunela Učka. To je projekt koji vrijedi 500 milijuna kuna i ide izvrsno i s puno hrvatskih podizvođača. Ukupna vrijednost projekta je 1,2 milijarde kuna, kazao je. Pohvalio se i da je njegova Vlada puno napravila za Istru u svom mandatu - da su se prihodi županije, gradova i općina povećali za 85 milijuna kuna u razdoblju od 2017. do 2019., što je 16 posto više. Vrijednost ugovorenih europskih projekata u Istri su na razini 2,2 milijarde kuna, a za vrijeme epidemije Covid-19, više od 240 milijuna kuna Vlada je dala poslodavcima za radnike u ovoj županiji. Naveo je i da su dali snažnu potporu završetku Opće bolnice Pula.
- Istra, što se nas tiče, treba ostati županija kakva je. Ova se Vlada dokazala u pogledu decentralizacije, funkcionalno spojivši urede državne uprave sa županijama, i fiskalno, ali i u pogledu europskih projekata. Na tom tragu vodit ćemo politiku ravnomjernog regionalnog razvoja i u budućnosti, zaključio je.
Plenković u Puli nije htio komentirati procjene Ine.
- Sastanak s našim investicijskim savjetnicima bio je kvalitetan, detaljan metodološki sadržajan i jako dobar. Ne možemo komunicirati bilo kakve konkretne brojeve kada je riječ o procjeni, ali imamo razloga da nakon ovog dubinskog snimanja i analize koju smo danas dobili, pričekamo sljedeći krug, dakle, finalno izvješće investicijskih savjetnika i da istodobno s time počnu razgovori s mađarskom stranom, kazao je Plenković. Dodao je da će to biti posao za "drugo poluvrijeme" njihove Vlade.
Što se tiče prozivki oko Zakona o obnovi grada Zagreba, izjavio je da nije nužno taj zakon donositi prebrzo.
- Važno je da razgrnemo tu lažnu tezu o nužnosti donošenja bilo kakvog zakona prebrzo. Grad, u kojem je 25 tisuća zgrada oštećeno, s procjenom od 11,5 milijardi eura, neće se obnoviti u dva, tri ili pet dana. Obnavljat će se 10 godina. Vlada koja će voditi Hrvatsku, a to će biti naša, iznaći će sredstva za obnovu Zagreba tako da će u taj proces biti uključeni svi - i građevinari, arhitekti, urbanisti, pravnici, povjesničari umjetnosti, tehničari, strojari, dimnjačari. Neće to sigurno raditi neka politička opcija koja nije dala ništa, niti doprinos za Fond Grada Zagreba za obnovu, za razliku od HDZ-a koji je uplatio 1,1 milijun kuna, plus Vlada i saborski zastupnici. Nisam primijetio da je ijedna druga politička opcija u Gradu Zagrebu ili Hrvatskoj niti blizu dala sredstava kao HDZ. Kada to naprave, onda možemo razgovarati, kazao je.
Namjerava se 16. lipnja na državnoj televiziji sučeliti s predsjednikom SDP-a Davorom Bernardićem.
- Pristao sam na sučeljavanje s gospodinom Bernardićem 16. lipnja pa ga pozivam da dođe i da hrvatska javnost vidi što on, a što ja nudim, pa ćemo razotkriti sve floskule, tanke i šuplje priče koje gospodin Bernardić i njegova ekipa puštaju u eter, ne samo sada, nego u posljednje četiri godine. Netko tko je Agrokor htio spašavati vrećom kupusa, siguran sam da nije netko tko može voditi Hrvatsku u ovako zahtjevnim okolnostima iduće četiri godine, zaključio je. (Barbara Ban)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 22:41