PREMIJER PRED NOVINARIMA

PLENKOVIĆ O AFERI SMS 'Nisam o tome razgovarao s Brkićem, već smo si rekli sve što smo imali. Kaže da mu podmeće Udba? Ne znam tko bi tu bili udbaši'

Andrej Plenković
 Goran Mehkek / CROPIX

Nakon što je završila sjednica Predsjedništva HDZ-a, Andrej Plenković odgovarao je na pitanja novinara koje je najviše zanimalo kako premijer vidi novi razvoj događaja u aferi SMS i je li o tome razgovarao sa svojim zamjenikom u stranci Milijanom Brkićem.

Na pitanje je li zatražio da ga SOA informira o SMS aferi, kao što je to učinila predsjednica Grabar Kitarović, Plenković je odgovorio:

- Policija i DORH moraju svoj posao raditi učinkovito, ja više niti kanim, niti želim reći više od toga. Ja ne mogu ulaziti u istragu.

Jeste li o tome razgovarali s Brkićem? Zašto ga ne pitate ništa o ovoj aferi, je li tolika razina nepovjerenja između vas? - bilo je sljedeće pitanje.

- Mi smo imali razgovor o tome odmah čim se pojavila ta situacija. Sve što smo si imali reći tada smo rekli i ja više nemam potrebu otvarati tu temu ispočetka s njima.

Brkić je rekao da mu Udba podmeće, što vi mislite o tome? - pitali su novinari.

- Ja ne znam tko bi tu bili udbaši, to je kreativan odgovor. Svaki tjedan se nešto novo objavi u medijima u toj priči. Moja je uloga jedna u toj priči, policije i DORH-a druga.

Na opasku novinara da je papa Franjo digao veliku buru među Hrvatima zbog komentara o Alojziju Stepincu i razgovora s patrijarhom Irinejom, iz čega proizlazi da od kanonizacije Stepinca neće u dogledno vrijeme biti ništa, Plenković je hladno odgovorio.

- Ja sam s papom o tome već razgovarao i ne vidim da tu postoji bilo kakav problem. Po mojem mišljenju kardinal Stepinac zaslužuje da ga se proglasi svetim, a kad će to biti, ne znam. Bit će u trenutku koji se smatra primjerenim.

Pitanja su se potom prebacila na europske teme, a Plenković je prvo rekao da Manfred Weber i dalje ostaje kandidat Europske pučke stranke. Na pitanje koliko mandata očekuje HDZ na izborima za Europski parlament, je li to 5 ili 6, Plenković je rekao da je pet mandata njihov cilj. Dodao je i kako je to odličan rezultat kad se gledaju druge stranke članice EPP-a.

Na kraju je premijer zamoljen da komentira istup Brune Esih koja je rekla da je "Zagreb pao" na dan kad je zapravo oslobođen od fašističkih okupatora.

- Vlada je o tome već poslala priopćenje - kratko je odvratio.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 00:19