TRAŽI SE HITAN SASTANAK

Piletić je svima očitavao bukvicu, sada su ga stigle porazne brojke: Mjesto u domu čeka čak 10.000 djece i starih!

Nema smještaja ni za osobe s psihičkim bolestima kojih je bilo 2877 na listi čekanja

Dom za djecu u Nazorovoj

 Marko Todorov/Cropix/Cropix

U svim državnim domovima za odrasle psihički bolesne osobe u Hrvatskoj posljednjeg je dana 2022. godine bilo 2398 mjesta. Sva su, pokazuju najnoviji podaci koje je ovih dana objavilo Ministarstvo socijalne politike, bila popunjena. A da je država prvoga dana 2023. otvorila još toliko domova, popunila bi ih u istom trenutku i još bi 500 osoba ostalo "na čekanju". Naime, u 2022. godini ti su domovi imali 2877 "nerealiziranih zahtjeva za smještaj"!

Ministar Marin Piletić negodovao je prije nekoliko mjeseci i držao bukvicu zaposlenicima i medijima. Ne razbacujte se tim brojevima kao da su jabuke, a ne djeca i ljudi, poručivao je potkrepljujući to brojem od 30-ak djece koja zahtijevaju smještaj izvan obitelji, a sustav im ga u tom trenutku ne može osigurati. Socijalni radnici žestoko su reagirali i ustvrdili da se takva djeca broje u stotinama.

Podaci Ministarstva to su nedvojbeno potvrdili: tijekom 2022. ukupno je ostalo oko 10.000 nerealiziranih zahtjeva za smještaj djece i odraslih osoba u državne i županijske domove. U domovima za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi, čiji je ukupni smještajni kapacitet 388 djece, bilo ih je smješteno 412, a stiglo im je još 1820 zahtjeva! Uspjeli su realizirati 362.

Širenje kapaciteta

- Ministarstvo je svjesno problema smještaja u sustavu i stoga poduzima mjere za širenje kapaciteta. Do rujna 2023. godine realizirano je proširenje kapaciteta usluge smještaja u državnim domovima za 63 korisnika, djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi. Tijekom prošle godine državni pružatelji socijalnih usluga za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi proširili su kapacitete usluge organiziranog stanovanja otvaranjem šest stambenih jedinica za ukupno 34 korisnika, i to u Vinkovcima, Rijeci, Koprivnici, Zadru i Karlovcu - nabrajaju u resornom Ministarstvu što su poduzeli tijekom 2023., godine koju su im obilježili dramatični apeli zaposlenika.

image

Ministar rada i socijalne politike Marin Piletić najavio je povećanje smještajnih kapaciteta

Goran Mehkek/Cropix/Cropix

Počelo je u siječnju kada je na snagu u potpunosti stupio novi Zakon o socijalnoj skrbi, nakon čega je niz centara uputio dramatična pisma o nemogućnosti funkcioniranja i, osobito, kroničnom manjku smještaja za starije osobe, djecu i psihički bolesne osobe koje zahtijevaju stalnu socijalnu, a ne zdravstvenu skrb.

U veljači je sazvan hitan sastanak s predstavnicima stručnih udruga i komora na kojem su se dogovorili o širenju postojećih smještajnih kapaciteta te o održavanju novog sastanka na jesen. Udruge su sastanak zatražile početkom listopada, a realiziran je 21. studenoga, no ovaj ih put nije primio ministar Piletić, već ih je uputio na Tatjanu Štritof, ravnateljicu Hrvatskog zavoda za socijalni rad, nove ustanove čijim su osnivanjem ukinuti svi centri za socijalnu skrb koji su proglašeni njezinim područnim uredima.

Iako vodi centralno i, zapravo, jedino stručno tijelo u državi koje se može i mora baviti standardima u socijalnoj skrbi i provođenjem najboljih praksi, ravnateljica je predstavnike zaposlenika izvijestila da "nema informacija koliko je novih mjesta za smještaj djece osigurano od veljače 2023." te da "HZSR nema nadležnost za širenje smještajnih kapaciteta jer o tome isključivo odlučuje resorno ministarstvo".

image

Ministar rada i socijalne politike Marin Piletić najavio je povećanje smještajnih kapaciteta

Goran Mehkek/Cropix/Cropix

Prema izvješću sa sastanka, koje smo imali prilike vidjeti, nije zaboravila spomenuti da "uključivanje medija i javnosti ne pridonosi poboljšanju stručnog rada i zaštiti korisnika". Zbog svega toga je Štefica Karačić, predsjednica Hrvatske udruge socijalnih radnika, od Ministarstva zatražila novi sastanak na kojem će moći razgovarati s osobom nadležnom za rješavanje problema.

Opomena pred otkaz

Bilo je riječi i o slučaju djevojčice s autizmom čiji je smještaj odbijen u svim domovima u državi, a o čemu je na svojem Facebook profilu u rujnu izvijestila psihologinja Valerija Kanđera te zaradila opomenu pred otkaz. Djevojčica je nakon toga navrat-nanos smještena u zagrebački Centar "Slava Raškaj" koji dotad uopće nije radio vikendom niti je za to imao kadrovske kapacitete.

Djevojčica je i dalje tamo, a iz Ministarstva odgovaraju kako je u proceduri suglasnost za zapošljavanje jednog odgajatelja, a već je izdana suglasnost za zapošljavanje još pet radnika.

Što kažu brojke

- 1049 obitelji udomiteljskih obitelji za djecu manje je nego lani

Zadnjeg dana 2022. godine, prema podacima Ministarstva socijalne politike, u Hrvatskoj je bilo 1049 licenciranih udomiteljskih obitelji za djecu, što je 237 obitelji manje nego što ih je bilo godinu dana ranije

- 2060 djece: Broj djece u udomiteljskim obiteljima raste

Na kraju prošle godine u udomiteljskim obiteljima bilo je smješteno 2060 djece, što je 62 djece više nego na kraju 2021. godine. Obitelji su pune i više ne mogu primati djecu na smještaj

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 09:04