ŠEF SDP-a

Peđa Grbin potvrdio da je angažirao Alexa Brauna: ‘Radimo, svjesni smo da nam je komunikacija slaba točka‘

Da je Beroš radio svoj posao, ne bismo drugi put u godinu dana tražili njegov opoziv, kaže šef SDP-a o ministru zdravstva

Peđa Grbin

 Ronald Gorsic/CROPIX

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin gostovao je u RTL Direktu. Upitan ima li smisla tražiti opoziv ministra zdravstva Vilija Beroša drugi put u godinu dana, odgovorio je kako to ne bi morali činiti da čovjek radi svoj posao. Ističe kako je ministar nesposoban, a način na koji vodi resor je skandalozan.

Kaže da zbog Beroša zdravstvo rapidno propada, a tu nabraja slučajeve sumnjive nabave bolničkih uređaja, slučaj Mirele Čavajde… Ističe kako su pokušali na druge načine riješiti ovaj problem, od ministra dobiti odgovor, a "ako ga vladajući žele zadržati nakon svega što se dogodilo, onda je jasno da Andreju Plenkoviću i ekipi do bolesnika u ovoj zemlji ni najmanje nije stalo", govori.

Ne želi komentirati nedostatak podrške od Davora Bernardića i socijaldemokrata, a što se tiče Možemo!, govori kako će o izlasku na izbore za dvije godine o svemu na vrijeme obavijestiti javnost.

Upitan što je s pobačajem u Ustavu, kaže da su konzultirali stručnjake za ustavno pravo, a u Ustavu bi pisali sljedeće: "Žena ima pravo na izbor, na slobodno odlučivanje o rađanju djece, a država mora osigurati pretpostavke za ostvarivanje tog prava".

"Ustavni sud srušio je nedavno referendum rekavši da je obmanuta javnost, ali mi pažljivo radimo na tome. Do kraja mjeseca pustit ćemo ga u saborsku raspravu", ističe.

Prokomentirao je i inflaciju, a tvrdi i kako je stranka dobila tri do četiri puta veći račun za struju.

"Veći problem je kad se to dogodi poduzetnicima koji moraju, recimo, peći kruh. Znamo da je cijena struje narasla i da raste cijena žitarica", rekao je Grbin u RTL Direktu.

Navodi kako se Vlada ne nosi s time, a SDP je, kaže, izašao s mjerama.

"Austrija je donijela paket težak nekoliko desetaka milijardi eura jer je svjesna da se građanima mora pomoći. Prvo onima najsiromašnijima, oko njih stvoriti štit da to prežive. Naše mjere ne moraju prihvatiti, ali su onda dužni predložiti svoje", tvrdi.

Smatra da su dvije najvažnije stvari koje Vlada može napraviti, a to je pomoć prema umirovljenicima i najsiromašnijima. Tu je i osiguranje poduzetnicima da mogu funkcionirati.

"Vlada ima kako pomoći, ima mehanizme, novčana sredstva. Obveza je da reagiramo, pomognemo i osiguramo da društvo funkcionira", ističe.

Naposljetku, govorio je i o reorganizaciji izbornih jedinica tako da trenutno glas ne vrijedi isto.

"Ako nemamo pravedan izborni sustav, onda je pitanje kako pravedno ostvariti sve drugo", govori.

U konačnici, upitan je i mijenja li imidž jer je angažirao Alexa Brauna, američkog eksperta za kampanje kojeg je svojedobno angažirao i Zoran Milanović u vrijeme kada je vodio SDP.

"Radimo, svjesni smo da smo u nekim situacijama bolji, u drugima slabiji, a to je komunikacija. A to je pomoć", kaže.

Ipak, bio je Braun savjetnik i Zorana Milanovića pa ovaj nije pobijedio na izborima, a predsjednik SDP-a govori kako je tad bilo neriješeno, ali u odnosu na to kad je krenuo, komunikacijski pomaci su se dogodili, zaključio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 01:56