OŠTRE KRITIKE

Grbin: Vlada ne koristi mjere koje ima na raspolaganju kako bi se sustavno borila s inflacijom

‘Ako znamo da je za sljedeći tjedan najavljeno ogromno povećanje cijena goriva, jasno je da se mora djelovati još danas‘

Peđa Grbin

 Josko Ponos/Cropix

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin upozorio je u petak da je inflacija u Hrvatskoj dosegla rekordnih 11 posto, a još veći je problem što Vlada ne koristi mjere koje joj stoje na raspolaganju kako bi se sustavno borila s inflacijom.

"Bez obzira što inflacija pogađa sve građane, ne pogađa sve jednako, a najviše građane s najmanjim primanjima. Zato je većina naših mjera usmjerena ka najsiromašnijima", rekao je Grbin predstavljajući SDP-ov paket mjera, svojevrsni "štit protiv inflacije".

SDP predlaže paket mjera koji uključuje promjenu načina usklađivanja mirovina, osiguravanje sredstava za novi energetski dodatak za najugroženije, za radnike i umirovljenike s primanjima do 4000 kuna, korekcije načina izračuna cijene naftnih derivata i paket pomoći za poduzetnike koji trpe posljedice rata u Ukrajini.

Grbin je izrazio nadu da će ministar financija Zdravko Marić, koji sudjeluje na Vijeću EU-a za ekonomska pitanja, iskoristiti priliku i staviti na stol dvije inicijative – onu koja se odnosi na definiciju visine trošarine na gorivo i pitanje obračuna PDV-a na trošarine na gorivo.

"Ako znamo da je za sljedeći tjedan najavljeno ogromno povećanje cijena goriva, jasno je da se mora djelovati još danas", poručio je Grbin.

Saborska zastupnica SDP-a Sanja Radolović osvrnula se na mjere koje je SDP predložio kao pomoć poduzetnicima.

"Imamo paradoksalnu situaciju da se ministar Marić i Vlada hvale s protuinflacijskim mjerama, a paralelno poduzetnicima, bez prethodne najave i unatoč njihovim ugovorima po kojima ih moraju obavijestiti o promjeni cijene električne energije, za četiri puta povećaju cijenu struje", kaže.

S druge strane, HEP veliku većinu struje koju stavlja na tržište dobiva iz hidroelektrana, obnovljivih izvora energije i nuklearne elektrane Krško, koji ne podliježu poskupljenju na tržištu električne energije. Nije jasno zašto se to onda stavlja na teret poduzetnicima, rekla je Radolović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 22:22