NOVA KUKURIKU KOALICIJA

PARTNERI PRITIŠĆU SDP DA POTPIŠU SPORAZUM Milanović do kraja mjeseca potpisuje koaliciju bez IDS-a

Vrh SDP-a ističe da su za IDS vrata koalicije otvorena, ali dodaju da njihovi zahtjevi oko Ipsilona nisu korektni
 Srećko Niketić/CROPIX

SDP je pod sve snažnijim pritiskom koalicijskih partnera da potpišu sporazum o predizbornoj suradnji i dogovore zajedničku platformu za izbore. Taj pritisak, kako doznajemo od osobe iz samog vrha SDP-a, u jednakoj mjeri dolazi od HNS-a, HSU i Laburista koji nisu u Kukuriku savezu, ali su odavno rekli da se žele pridružiti savezu lijevih stranaka.

Rok istječe

Niti jedna od stranaka koje su nedvosmislene u izboru da idu sa SDP-om na predstojeće parlamentarne izbore više nema strpljenja, ni razumijevanja za SDP-ovo čekanje da se IDS odluči hoće li ostati u Kukuriku koaliciji ili ne.

U SDP-u također, kako nam prenosi više osoba iz vrha stranke, više ne žele odugovlačiti s definiranjem predizbornog sporazuma zbog IDS-a, pa vrh stranke pretpostavlja da će im njihov predsjednik Zoran Milanović iznijeti prijedlog da se do kraja mjeseca definira koalicijski sporazum s HNS-om, HSU i Laburistima.

Otvorena vrata

Što se, pak, IDS-a tiče, SDP ostaje otvoren za suradnju s njima, ali ne po bilo koju cijenu. Nedavnu izjavu predsjednika IDS-a Borisa Miletića da će njihova stranka odlučiti o koaliranju sa SDP-om kad se objavi datum izbora, u SDP-u doživljavaju kao izgovor.

- Bilo je više sastanaka i razgovora na razini čelnika SDP-a i IDS-a, i to upravo na temu zajedničkog izlaska na izbore. Sve je oko toga jasno, kao što je jasno i da su IDS-ova inzistiranja na dovršetku Istarskog ipsilona ucjene koje se ne mogu prihvatiti - rekao nam je sugovornik iz vrha SDP-a. Napomenuo je da bi završetak ceste sigurno bio dobar za stanovnike Istre, ali je riječ o financijski toliko zahtjevnom projektu da on nema baš nikakvu opravdanu računicu. Od toga, naglašava, najviše koristi mogu imati samo koncesionari Francuzi i građevinari koji bi radili na dovršetku dionice. Ipak, bez obzira na trzavice, vrata koalicije su IDS-u otvorena. O tome kakva bi bila platforma novog koalicijskog sporazuma stranaka koje bi se okupile oko SDP-a nismo dobili informacije. Naši sugovornici kažu da nisu vidjeli draft programa koji je trebao izraditi Antun Vujić, a koji bi tek jednim dijelom bio politička platforma SDP-a, dok bi se drugim dijelom odnosio na zajednički predizborni program svih stranaka koalicije.

Datum izbora

Za najave nekih članova SDP-a kako bi se mogao definirati datum izbora, kao i da bi se oni mogli održati krajem ove godine, a ne u krajnjem ustavnom roku koji gazi u veljaču iduće, naš sugovornik odgovara da su neutemeljene. - Ni predsjednik stranke Milanović ne zna kada će biti izbori, niti o tome ima namjeru sada raspravljati - tvrdi osoba iz stranačkog vodstva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 10:36