TOMAŠEVIĆEVA PRESICA

‘Ozlijeđeni radnik je stabilno. Svjesni smo smrada u gradu, ali zrak je OK. Zatvaranje Jakuševca? Evo što je potrebno za to‘

Tomašević: Koncentracije plinova na Jakuševcu ispod su dozvoljenih vrijednosti

Tomislav Tomašević

 Nera Simic/Cropix

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević izvijestio je u utorak da je stanje radnika teško stradalog u odronu otpada na Jakuševcu stabilno, koncentracije plinova su ispod dozvoljenih vrijednosti, a jutros je otpad odložen na dio plohe na kojoj ne postoji zabrana odlaganja.

Tomašević je na konferenciji za novinare rekao da je jučer navečer posjetio ozlijeđenog radnika, čije je stanje stabilno i izvan je životne opasnosti te je izrazio žaljenje i ponudio pomoć.

Naveo je i da dodatna mjerenja mobilnog uređaja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" danas u 10 sati ujutro i dalje pokazuju da su koncentracije plinova daleko ispod dozvoljenih vrijednosti. Svjesni smo da je u gradu i dalje neugodan miris, rekao je, no koncentracije plinova su manje od dozvoljenih vrijednosti i nema opasnosti za zdravlje.

Opovrgnuo je informacije da se noćas na Jakuševcu odlagao otpad te rekao da su, sukladno zapisniku Državnog inspektorata, puni kamioni jutros ispražnjeni na dio plohe na kojem ne postoji zabrana odlaganja. Također, kamioni se danas koriste za papir i plastiku, jer se to jučer nije moglo provesti, dodao je.

Voditelj Čistoće - podružnice Zagrebačkog holdinga Davor Vić naveo je da rade i plato na koji će se moći odlagati miješani otpad te rekao kako su sve što su mogli, poduzeli u skladu s preporukama.

"S radnicima dijelim rizik, bio sam jutros s njima. Dogovorili smo se poduzeti sve sigurnosne mjere, a apsolutne sigurnosti kao u bilo čemu nema. Prema preporukama Inspektorata ploha na kojoj se odlaže, sigurna je", poručio je Vić.

image

Voditelj Čistoće - podružnice Zagrebačkog holdinga Davor Vić

Dragan Matic/Cropix

Na pitanje koliko otpada još stane na Jakuševec, Vić je rekao da je teško govoriti o procjenama, posebno jer je ove godine smanjen miješani otpad za 25 posto. Rekao je i da se na "tijelu Jakuševca ne odlaže biootpad”.

Odgovarajući na novinarska pitanja, gradonačelnik Tomašević je rekao kako je za zatvaranje Jakuševca, najprije potrebno izgraditi centar za gospodarenje otpadom u Resniku.

"Okvir definira država i zato tražimo da nas se u tome bar ne opstruira makar sami financirali. Do kraja mandata očekujemo da se usvoji studija i riješi projektna dokumentacija", rekao je.

Naveo je i da je nakon razgovora s Europskom komisijom zaključeno da je financiranje iz EU fondova moguće jedino ako su sva tri postrojenja na jednoj lokaciji, i to u Resniku gdje se nalazi pročišćivač otpadnih voda.

"Treba nam signal iz Vlade vezano uz lokaciju. Inzistiramo da to riješimo s Vladom, i HDZ je u Gradskoj skupštini glasao za to", istaknuo je.

image

Tomislav Tomašević i zamjenici na konferenciji za medije

Dragan Matic/Cropix

Poručio je i da Grad ne želi da se izgradi zajednički centar sa Zagrebačkom županijom te da je o tome više puta razgovarao sa županom Stjepanom Kožićem.

O eventualnim prosvjedima mještana Jakuševca rekao je da može razumjeti da su građani nezadovoljni nakon 20 godina.

"Dio tih ljudi ima i neke druge motive zašto kritizira, ali ponavljam, jasno mi je da su građani ondje nezadovoljni i imaju pravo. Radimo sve da se Jakuševec čim prije zatvori", poručio je Tomašević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 04:45