RATNI ZLOČINI

'OVO JE FRAPANTNA PRESUDA I PORAZ TUŽITELJSTVA ICTY-ja' Reakcije iz BiH na presudu Stanišiću i Simatoviću

 AFP

SARAJEVO - Glavni urednik sarajevskog tjednika "Slobodna Bosna" Senad Avdić izjavio je u četvrtak za Hinu kako je oslobađajuća presuda Haaškog suda za Jovicu Stanišića i Franka Simatovića poraz tužiteljstva ICTY-ja.

"To je jedan u nizu slučajeva nemogućnosti da se dokaže uloga Jovice Stanišića i Franka Simatovića u formiranju paravojnih postrojbi koje su u Hrvatskoj i BiH pa i na Kosovu počinile najstrašnije zločine i to može biti ili stvar politike ili potpunog amaterizma tužitelja", kazao je Avdić.

Istaknuo je kao su ratovi na području Hrvatske i BiH pokrenuti sudjelovanjem srbijanske službe državne sigurnosti (SDS) i to je činjenica dokazana u sudskim spisima ICTY-ja.

STANIŠIĆ I SIMATOVIĆ NISU KRIVI Haag amnestirao Srbiju za zločine u BiH: Jedini zločinački pothvat vodio je Franjo Tuđman!?

Avdić podjeća kako je iz kadrovskog resursa SDB-a Srbije "nastalo je svo zlo: Arkani, Legije i slični zločini". "SDB Srbije je bio srce zla u bivšim jugoslavenskim republikama", kazao je Avdić. Ratni čelnik Službe državne sigurnosti BiH (SDB) Munir Alibabić, koji je dokumentirao zločine srbijanskih službi, kazao je za Hinu kako je presuda Stanišiću i Simatoviću "frapantna".

"Nemam daljnjih komentara", kazao je Alibabić.

Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u četvrtak je nepravomoćno oslobodio bivšeg šefa srbijanske službe državne sigurnosti (SDB) Stanišića i bivšeg zapovjednika jedinice za specijalne operacije SDB-a Simatovića, optužene za ratne zločine u Hrvatskoj i BiH koje su počinile srpske paravojne jedinice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. lipanj 2024 17:51