HAŠKA PRESUDA

Kako je moguće da Franjo Tuđman ispadne jedini ‘agresor’ u Bosni? A što je sa Slobodanom Miloševićem?

Zločinački pothvat u BiH
 Hrvoje Polan

Haaški sud je utvrdio da je samo Franjo Tuđman predvodio zločinački pothvat u BiH , kako to stoji u prvostupanjskoj presudi šestorici lidera Herceg-Bosne. I nijedne takve presude za Bosnu i Hercegovinu nema na srpskoj strani. Kako je moguće da Haag prozove samo hrvatskog predsjednika, a ne Slobodana Miloševića koji je predvodio agresiju i na Hrvatsku i na BiH?

Problem je u tome što je Milošević umro bez presude. Haaško tužiteljstvo podiglo je optužnicu protiv Miloševića, a ne protiv hrvatskog predsjednika, međutim - presude nema jer je prije nje umro. Optužili su više Srba u BiH za sudjelovanje u udruženom zločinačkom pothvatu na čelu s Miloševićem, Vojskom Jugoslavije i njenim generalima: tu su Karadžić i Mladić, Momčilo Krajišnik, Biljana Plavšić i drugi. Međutim, nitko za to dosad nije osuđen. Teoretski još ima šanse, jer suđenja Mladiću i Karadžiću još nisu gotova. Moguće je, ali malo vjerojatno.

Karadžić nije Boban

Naime, u dosadašnjim presudama Haag je to redom odbacivao. Osudio bi Srbe iz BiH za zločinački pothvat, ali lokalni, čisto bosanski. S Hrvatima je drugačije. Stvar je u tome što Karadžić nije bio Boban, niti je Mladić bio kao neki zapovjednik HVO-a. Niti je Milošević bio Tuđman.

Obrane Srba u BiH uspješno su predstavile Haagu da su Karadžić i Mladić bili samostalni i većinom u teškom sukobu s Miloševićem. Bez obzira na to što se zna da su Mladićevi oficiri godinama nakon Daytona dobivali plaće iz Beograda.

Poveznica za tri rata

Milošević je jedini lik koji je mogao povezati sva tri rata u bivšoj Jugoslaviji, onaj u Hrvatskoj, BiH i na Kosovu. Nakon njegove smrti, kao “zamjenskim Miloševićima” sudilo se načelniku Generalštaba VJ-a Momčilu Perišiću, te šefovima SDB-a Srbije Jovici Stanišiću i Frenkiju Simatoviću.

Preostao je još Vojislav Šešelj, no bilo bi pravo čudo da njega osude. Tužiteljstvo želi dokazati da je do zločina doveo huškačkim govorima, što je vrlo teško dokazivo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. lipanj 2024 17:57