STRATEŠKA INVESTICIJA

OTKRIVAMO: KREĆE KAPITALNI PROJEKT Hrvatska u rujnu otvara natječaj za Pelješki most?

U lipnju ćemo poslati Komisiji aplikaciju za financiranje Pelješkog mosta. Bit će to majka svih bitaka, kaže Dončić

Hrvatske bi ceste u rujnu, a najkasnije u listopadu, mogle objaviti natječaj za izgradnju Pelješkog mosta, saznaje Jutarnji list.

- U lipnju ćemo poslati Europskoj komisiji aplikaciju za financiranje izgradnje Pelješkog mosta. Bit će to ‘majka svih bitaka’ što se tiče infrastrukturnih projekata koje namjeravamo financirati iz europskih fondova - najavio je jučer ministar prometa Siniša Hajdaš Dončić.

On je to izjavio prilikom jučerašnjeg potpisivanja ugovora o izgradnji mosta kopno - otok Čiovo i pristupnih cesta.

Ministar tom prilikom nije detaljnije obrazlagao u kojoj je fazi ovaj projekt.

Nacionalni fond

Kako neslužbeno saznajemo, u lipnju bi trebala biti završena Studija izvodljivosti i Studija utjecaja na okoliš za projekt Pelješkog mosta. Ako Studija izvodljivosti pokaže opravdanost gradnje mosta, bit će stečeni preduvjeti za apliciranje za financiranje izgradnje mosta iz europskih fondova.

Procedura odobrenja sredstava može trajati šest i više mjeseci. Kako se ne bi gubilo vrijeme na čekanju odluke o sufinanciranju, ministar prometa i potpredsjednik Vlade Branko Grčić pokrenuli su inicijativu o osnivanju Nacionalnog fonda za projekte financirane iz EU fondova. Kako saznajemo, taj fond bi imao budžet od 600 milijuna eura. Riječ je o kreditu Europske investicijske banke koji je Hrvatskoj odobren za predfinanciranje i financiranje europskih projekata.

Jednostavnije rečeno, tim bi se novcem financirali projekti koji su nominirani za financiranje iz EU fondova. Kad bi Europska komisija odobrila i uplatila sredstva, ona bi bila uplaćena u Nacionalni fond i time bi se nadoknadila unaprijed utrošena sredstva za određeni projekt. Na taj bi se način, tvrde nam sugovornici, ubrzala cjelokupna procedura i aktivnosti na određenom projektu.

Zahtjevna procedura

Smatra se da ni EIB ni Europska komisija neće imati prigovora na ovu inicijativu jer su sredstva ionako predviđena za EU projekte.

Ministar prometa jučer je pojasnio kako je priprema infrastrukturnih projekata za sufinanciranje iz europskih fondova vrlo zahtjevna i traje najmanje dvije i pol godine, po čemu se Hrvatska ne razlikuje od drugih zemalja. Stoga bi se na ovaj način cjelokupna procedura ubrzala.

Naši sugovornici smatraju kako bi se odluka o Nacionalnom fondu mogla vrlo brzo donijeti, a u tom slučaju raspisivanje natječaja za izgradnju Pelješkog mosta na jesen nije nerealno.

Unija će financirati 85% mosta za Čiovo

Ugovor o izgradnji mosta Čiovo i pristupnih cesta, koji su jučer potpisali predstavnici Hrvatskih cesta i Viadukta, prvi je veći projekt Hrvatskih cesta sufinanciran iz fondova Europske unije. Ugovor je vrijedan 129,5 milijuna kuna, a Europska unija će ga sufinancirati maksimalno do 85 posto vrijednosti. Ugovor o financiranju bit će uskoro potpisan, a kako saznajemo, projekt će biti financiran s maksimalnim mogućim iznosom.

Gradnja mosta i pristupnih cesta prema ugovoru trajat će 20 mjeseci, a direktor Viadukta Joško Mikulić najavio je da radovi počinju već 16. veljače, a most će biti završen 15. listopada sljedeće godine. - Mi smo spremni za početak radova i nema nikakvih nepoznanica zbog kojih bi rok bio prekršen - naglasio je Mikulić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. rujan 2024 16:29