STIŠAVA TENZIJE

'OPROSTITE ZBOG IZJAVE NA RAČUN INTELIGENCIJE' Matić se ispričao udovicama branitelja

 Goran Mehkek/CROPIX

Ministar branitelja Predrag Fred Matić reagirao je priopćenjem kojim nastoji smiriti situaciju nastalu nakon teških riječi koje su prošlih dana pale između njega i Udruge udovica hrvatskih branitelja Grada Zagreba i Zagrebačke županije.

- Nakon višednevne javne rasprave, pa i neprimjerenih te u javnom i političkom govoru nedopustivih izjava s obje strane, koristim ovu priliku, gospođo Bartolić, da se Vama, članstvu Udruge koju predstavljate te svim udovicama hrvatskih branitelja iskreno ispričam zbog svoje izjave na račun inteligencije, za koju i sam smatram da je ispod potrebne razine pristojnosti i poštovanja prema sugovorniku. Iako to nije i ne može biti opravdanje, želim reći kako je ta izjava izrečena u afektu, dok sam pokušavao obraniti model raspodjele sredstava od privatizacije HPB-a i CO-a za koji vjerujem da će na uistinu najbolji način biti od koristi hrvatskim braniteljima, njihovim suprugama, a napose njihovoj djeci - stoji u priopćenju ministra branitelja Predraga Matića.

- Radi se o tome da je plan ove Vlade i moj osobni da dio sredstava od privatizacije HPB-a i CO-a bude namijenjen za školovanje djece svih hrvatskih branitelja, što sam na više mjesta i u više navrata istaknuo. Međutim, u jednim dnevnim novinama je pogrešno navedeno da će ta sredstva biti namijenjena samo za djecu poginulih branitelja, što nas je onda dovelo u situaciju da bespotrebno raspravljamo o fantomskim planovima i izjavama, dakle o onome čega nema. A uz samo malo dobre volje i spremnosti da se novinarski navodi provjere na najrelevantnijim adresama, dakle u Vladi RH i Ministarstvu branitelja, ova bespredmetna rasprava bi bila izbjegnuta. Uostalom, direktni kontakt između Vas i Ministarstva branitelja nije bio upitan kada ste projekte Vaše Udruge prijavljivali na natječaje koje organiziramo, pa sam ostao pomalo zatečen što osobno niste provjerili i novinarski navod koji Vas je toliko pogodio - pojašnjava Matić.

- Vrata Ministarstva branitelja uvijek bila i jesu otvorena za sve hrvatske branitelje, udovice hrvatskih branitelja te za njihovu djecu, dok sam ja osobno, kao ministar, dostupan za sve njihove probleme i nedoumice osobno, putem e-maila i putem besplatne telefonske linije. Smatram, stoga, ukoliko istinski želimo graditi otvorene, fer i poštene odnose, da bi se naša komunikacija i ubuduće trebala odvijati u direktnom kontaktu, a ne putem medija jer to samo stvara tenzije, dok realni problemi i nesporazumi i dalje ostaju - zaključuje Matić u svom priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 10:42