ISTJERIVANJE PRAVDE

Oliver Mittermayer žalio se na izbor šefa Županijskog suda: DSV je pogodovao sucu Turudiću, a mene su zakinuli

Mišljenja prema kojima je Ivan Turudić, sudac Županijskog suda u Zagrebu, a od početka ove godine i predsjednik tog suda, trenutno jedan od najmoćnijih sudaca u Hrvatskoj ni malo ne fasciniraju njegova kolegu na tom sudu, suca istrage Olivera Mittermayera.

Protiv prošlogodišnje odluke DSV-a o imenovanju Ivana Turudića na čelo zagrebačkog Županijskog suda Mittermayer je 30. siječnja ove godine podigao tužbu Upravnom sudu u Zagrebu.

Upravni sud ju je nakon 35 dana odbacio, ali Mittermayera to nije pokolebalo: uložio je žalbu Visokom upravnom sudu te istodobno podigao i ustavnu tužbu. I Mittermayerova žalba i ustavna tužba još su u postupku.

Troje kandidata

Naime, Mittermayer se lani uz Ivana Turudića i sutkinju Lanu Peto Kujundžić kandidirao za šefa Županijskog suda u Zagrebu. No, 24. studenoga je Državno sudbeno vijeće za predsjednika tog suda imenovalo Ivana Turudića.

U tužbi Upravnom sudu u Zagrebu Mittermayer je tražio poništenje odluke DSV-a o Trudićevu imenovanju “zbog nepravilnosti počinjenih u postupku imenovanja”. Većinu nepravilnosti počinio je, prema Mittermayeru, predsjednik sudačkog vijeća tog suda koje je vrednovalo i bodovalo sudački rad kandidata.

Mittermayer u tužbi tvrdi da je ocjenjivanje obavio sam predsjednik sudačkog vijeća, a da ostali članovi tog vijeća uopće nisu sudjelovali u vrednovanju njihova rada.

Optužio je predsjednika sudačkog vijeća da je Turudiću pri bodovanju pogodovao, a njega zakidao.

Mittermayer u tužbi navodi da se još u postupku kandidiranja žalio Vrhovnom sudu te da je taj sud ocijenio da je sudačko vijeće Županijskog suda Mittermayera oštetilo za čak 7 bodova.

CIJELI ČLANAK PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 21:34