POLANČECOV ODVJETNIK O SLUČAJU INA-MOL

Odvjetnik Nobilo pisao Bajiću: Odbijte sastanak s Kosor. Ona bi mogla postati osumnjičenik!

'Kosor u ovom predmetu zasigurno mora imati status svjedoka, a ako se na nju primjene isti kriteriji kao i na Polančeca, mogla bi postati i osumnjičenik' - poručio je Nobilo glavnom državnom odvjetniku
 Damjan Tadić/CROPIX

ZAGREB - Odvjetnik Damira Polančeca Anto Nobilo zatražio je od glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića da odbije sastanak s premijerkom Jadrankom Kosor o aferi INA – MOL i tako zaštiti uredan tijek kaznenog postupka koji se vodi o tom slučaju.

Nobilo u pismu Bajiću ističe da je sastanak, koji je premijerka zatražila u povodu vrlo ozbiljnih nagađanja o istragama koje se vode protiv Ive Sanadera' u oštroj suprotnosti s interesima kaznenog postupka i narušava princip prava na pravično suđenje u procesu koji se vodi protiv Damira Polančeca.

- Naime, Jadranka Kosor u ovom kaznenom predmetu zasigurno mora imati status svjedoka, a ako se na nju primjene isti kriteriji kao i na mog klijenta Polančeca, onda bi mogla postati i osumnjičenik. U takvim okolnostima, upoznavanje budućeg svjedoka (ili osumnjičenika) s detaljima iz tajne USKOK-ove istrage, bilo bi teško kršenje zakona u kaznenom postupku i prava mog klijenta – ističe Nobilo u pismu glavnom državnom odvjetniku.

Svoje tvrdnje, između ostalog, temelji na činjenicama da je 'Jadranka Kosor kao član Predsjedništva HDZ-a, nakon što je bila detaljno upoznata sa svim relevantnim činjenicama, glasala za prijenos upravljačkih prava nad INA-om MOLu. Isto je učinila u odnosu na izdvajanje plinskog posla iz INA-e.'

Osim toga, Nobilo navodi da je Kosor u svojstvu potpredsjednice Vlade raspravljala i odobrila svaki bitan pregovarački stav Vlade u odnosu na MOL. Također je bila i u Vladinom timu koji je usuglašavao posljednje verzije ugovora Vlade i MOL-a, a glasala je i za završni tekst ugovora s MOL-om i, u konačnici, ovlastila je Damira Polančeca da potpiše ugovore s MOL-om koje danas želi osporiti.

Zbog svega navedenog, Nobilo moli Bajića da odbije sastanak s premijerkom i zaštiti uredan tijek kaznenog postupka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 05:24