SVI SU MOGLI VIDJETI

Na webu Vlade objavljen je dokaz da su svi sve znali o MOL-u!

Na Vladinim internet stranicama objavljeno je detaljno izvješće sa sjednice
 CROPIX

ZAGREB - Na internetskim stranicama Vlade postoji dokument istovjetan famoznoj prezentaciji bivšeg potpredsjednika Vlade Damira Polančeca o prodaji Ine MOL-u, zbog čega niti jedan član tadašnje Vlade Ive Sanadera ne može reći da su mu svi ključni podaci o tom poslu bili nepoznati.

Cijela istina

Podsjetimo, Polančecu je ovih dana vraćeno računalo, a u javnost je “iscurila” prezentacija “INA-MOL, HEP, JANAF, Brodogradnja” koju je tada ugledni HDZ-ovac potkraj 2008. godine, navodno, prezentirao vrhu stranke i Vlade. Polančec njome želi dokazati da ništa oko Ine i MOL-a nije prikrivao niti prikazivao drukčije nego što je bilo, a svi sudionici prezentacije zasad šute. No, sada je sasvim svejedno je li ta prezentacija održana ili ne, jer dokument s Vladinog weba dokazuje da su svi čelni ljudi izvršne vlasti bili upoznati s pregovorima.

Riječ je o Izvješću o tijeku pregovora između predstavnika Vlade RH i Mol Hungarian Oil and Gas Plc, koji do danas stoji objavljen kao službeni dokument sa 61. sjednice Vlade Ive Sanadera. Bila je to šesta točka sjednice održane na sam Badnjak 2008., a predstavio ju je - Damir Polančec. Prezentacija je sadržavala sve bitne detalje - od pet modela privatizacije Ine do detalja redefiniranja međusobnih odnosa.

Detalji dokumenta

U dokumentu, uz ostalo, stoji da bi “Nadzorni odbor imao devet članova od kojih bi pet imenovao MOL, tri Hrvatska i jednog zaposlenici”. U dokumentu je naznačeno i da bi “Uprava imala šest članova (tri RH i tri MOL), te MOL imenuje predsjednika čiji glas je odlučujući ako su glasovi izjednačeni”.

Gotovo cijeli dokument Polančec je prepričao kolegama ministrima na sjednici Vlade, a oni koji nisu shvatili odmah o čemu Polančec govori imali su više od mjesec dana da prouče šest stranica dokumenta kako bi bez nepoznanica 29. siječnja 2009. mogli glasovati o davanju suglasnosti na ugovore s MOL-om.

U poglavlju “Izdvajanje plinskog biznisa” Polančec detaljno objašnjava razliku između prosječne prodajne cijene kubičnog metra plina u Hrvatskoj i cijene po kojoj se plin uvozi te upozorava da je zbog veće uvozne cijene u Hrvatskoj Ina u poslovnim knjigama prikazala poslovni gubitak na plinskom biznisu od 1,45 milijardi kuna.

Nova prezentacija

Istina, u tom kontekstu Polančec nije spomenuo da je proizvodna cijena domaćeg plina oko 70 lipa, iako taj podatak osigurava Ini ogromnu zaradu, no tog podatka nema niti u prezentaciji za vrh HDZ-a.

Polančec je prezentaciju ponovio i 29. siječnja kada su ministri podržali novi ugovor s MOL-om, a uvodnu riječ imao je Ivo Sanader, ustvrdivši kako, “kad je riječ o plinskom biznisu, želimo imati apsolutnu kontrolu”. I ovoga puta za svoje je kolege ponovio sve detalje ugovora i novitete u Upravi, Nadzornom odboru i plinskom biznisu, a sve je to objavljeno i dostupno svima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 08:47