GLAGOMATIKA 2024.

Održano matematičko natjecanje za školarce na glagoljici

Dosada se u posljednje četiri godine na ukupno 13 održanih natjecanja GlagoMatike natjecalo više tisuća djeće
 @denis_stosic/

Mlade se i u današnja hektična vremena može zainteresirati za proaktivan pristup učenju spojem tradicionalnog i novog. To su zorno pokazali učenici i učenice domaćih osnovnih škola na ovogodišnjem Završnom natjecanju GlagoMatika 2024. u kaštelu Dubovac u Karlovcu, koje od jeseni 2023. organizira Družba čuvara baštine ‘‘Frankopani‘‘ iz Rijeke pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja i Društva prijatelja glagoljice i provedbenih partnera - DPD "Sv. Ivan Pavao II.", PŠ Siniše i Zrinka Rendulića iz Oštarija, OŠ Kajzerica iz Zagreba i OŠ Ljudevita Modeca iz Križevaca.

image
@denis_stosic/

Sama igra GlagoMatika posebna je po tome što na zabavan i edukativan način istodobno povezuje povijest, književnost i matematiku i to glagoljicom kao prvim hrvatskim pismom.

- To je privuklo interes i ljubitelja glagoljice iz Poljske za koje upravo prevodimo aplikaciju na poljskom jeziku, koji uz našu stručnu pomoć žele organizirati istovjetno natjecanje u svojoj zemlji, a u sljedećim fazama planiramo širenje i na području regije, prije svega Bosne i Hercegovine, izjavio je Tomislav Beronić, autor GlagoMatike i Prior Družbe Frankopani.

O natjecanju

GlagoMatika je videoigra odnosno web aplikacija prepoznavanja i zbrajanja brojeva na glagoljici inspirirana knjigom "Modruški urbar" iz 1486. godine kneza Bernardina Frankopana. Glagoljica, naime, ima u sebi ugrađen jedinstveni brojevni sustav u kojemu svaki znak ne predstavlja samo jedan glas već i jedan broj.

image

Glago matika

- Slova od brojeva razlikujemo tako što u izražavanju broja ispred i iza slovnog znaka stavljamo točku. Stoga brojevni sustav glagoljice ima 32 znamenke kojima se mogu izraziti brojevi do 5999, no u starim glagoljskim zapisima vrlo rijetko su se zapisivali brojevi 2000 i veći, pojašnjava Beronić.

Tri razine

Natjecanja u GlagoMatici održavaju se kao pripremna (online) i završno (uživo) u tri skupine rješavanjem zadataka prepoznavanjem brojeva na glagoljici i to u prvoj skupini AZ za učenike 1. i 2. razreda osnovnih škola jednoznamenkastih (prve tri razine), drugoj, BUKI za učenike 3. i 4. razreda jednoznamenkastih i dvoznamenkastih (prvih šest razina); i trećoj, VEDI za učenike od 5. do 8. razreda jednoznamenkastih, dvoznamenkastih i troznamenkastih brojeva (devet razina). Nagrade za prva tri mjesta osvajaju natjecatelji koji steknu najviše bodova.

Zapisuje se samo posljednji rezultat

Dozvoljeno je igru odigrati više puta unutar zadanog trajanja od jednog sata s tim da se zapisuje samo posljednji rezultat, što natjecatelje navodi i na poučno donošenje odluka o prihvaćanju rizika.

image
@denis_stosic/

U okviru ovogodišneg natjecanja održano je po prvi put i pokazno natjecanje u novoj igri prepoznavanja riječi pisanih glagoljicom, koja će biti uvedena od sljedeće školske godine.

Dosada se u posljednje četiri godine na ukupno 13 održanih natjecanja GlagoMatike natjecalo više tisuća djeće iz 200 osnovnih škola uz nadzor i pomoć 250 mentora.

Nagrade pobjednicima uručili su kneževski par grof Petar Zrinski i markiza Ana Katarina Frankopan, koje su utjelovili Stjepan Bezjak i Jasmina Gašparović u kostimima iz frankopanskog dvorca u Ozlja. Osim kneževskog para kostimirani su bili i svi organizatori natjecanja što je cijelom događanju u ambijentu frankopanskog kaštela Dubovac dalo poseban čar.

image
@denis_stosic/

Pobjednicima Završnog natjecanja GlagoMatika 2024. iz ruku kneževskog para uručene su plakete i prigodni darovi sponzora i pokrovitelja Društva prijatelja glagoljice, među kojima glagoljska i latinična izdanja romana "Misal kneza Anža Frankopana" Tomislava Beronića i knjige "Kosinjska tiskara" dr. sc. Ivana Mancea koje, jedna na književni, druga na stručni način, govore o nastanku prve hrvatske tiskane knjige "Misala po zakonu rimskog dvora" iz 1483. godine u tiskari kneza Ivana VIII. Anža Frankopana Brinjskog u danas malom ličkom mjestu Kosinju.

Rezultati:

SKUPINA AZ (1. i 2. razred) 1. Ana Barlović, OŠ Veliko Trgovišće, Veliko Trgovišće 2. Dolores Turkalj, OŠ Đakovački Selci, Selci Đakovački 3. Domagoj Šimunec, OŠ Rugvica, Rugvica

SKUPINA BUKI (3. i 4. razred) 1.Mihael Turkalj, OŠ Đakovački Selci, Selci Đakovački 2.Petar Andačić, OŠ Kajzerica, Zagreb 3.Mike Pretković, OŠ Ante Starčevića, Lepoglava

SKUPINA VEDI (5. do 8. razred) 1. Anastasia Tomljanović, OŠ Nikola Tesla, Rijeka 2. Dorian Krajcar, OŠ Viktora Cara Emina, Lovran 3. Luka Milinović, OŠ Lučac, Split

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. lipanj 2024 15:00