NOVO IZDANJE

Za izradu je bilo potrebno stado od 117 ovaca. Teži 8,5 kg, najveća je knjiga zlatnoga razdoblja hrvatskoga glagoljaštva

Novo izdanje Brevijara (detalj)

 

 Staroslavenski institut
Danas se održava večer hrvatske glagoljice i glagoljaštva na Staroslavenskome institutu, i posvećena je novom izdanju Brevijara Vida Omišljanina

Danas se održava večer hrvatske glagoljice i glagoljaštva na Staroslavenskome institutu, i posvećena je važnomu Brevijaru Vida Omišljanina.

Podsjećaju da 22. veljače 1483. izdana prva hrvatska tiskana knjiga, hrvatskoglagoljski Misal po zakonu rimskoga dvora. Bio je to vrhunac zlatnoga razdoblja hrvatskoga glagoljaštva, koje obuhvaća 14. i 15. stoljeće. Zbog toga se 22. veljače u Hrvatskoj obilježava kao Dan hrvatske glagoljice i glagoljaštva.

Kako pišu: "Staroslavenski institut, kao središnja hrvatska akademska ustanova za istraživanje hrvatske glagoljice i glagoljaštva, proslavit će taj dan svojom tradicionalnom Večeri hrvatske glagoljice i glagoljaštva. Budući da se sjedište instituta obnavlja nakon zagrebačkoga potresa, Večer se održava posredstvom platforme Zoom.

Središnja je tema ovogodišnje Večeri hrvatske glagoljice i glagoljaštva jedna od najvažnijih hrvatskoglagoljičnih rukopisnih knjiga, Brevijar Vida Omišljanina. Napisao ga je pisar Vid iz Omišlja na otoku Krku 1396. godine za crkvu sv. Bartolomeja i sv. Antona u Ročuu Istri. Danas se čuva u Austrijskoj nacionalnoj knjižnici u Beču pod signaturom Cod. Slav. 3.

Zbog bogatstva svetopisamskih tekstova koji se u njemu nalaze Brevijar je Vida Omišljanina nazvan hrvatsko glagoljičnom Biblijom.Poznat je i kao najveća i najteža knjiga zlatnoga razdoblja hrvatskoga glagoljaštva – sadržava 468 listova pergamene i teži oko 8,5 kilograma.

Naime, kako piše Staroslavenski institut, prema računici Branka Fučića za izradu je te pergamene bilo potrebno stado od 117 ovaca".

Marljivim radom i trudom znanstvenika i suradnika Staroslavenskoga instituta te u suradnji s centrom Centre of Image and Material Analysis in Cultural Heritage, krajem 2023. godine objavljeno je faksimilno izdanje Brevijara Vida Omišljanina s transliteracijom. Tako je taj vrijedni hrvatskoglagoljični kodeks ponovno postao dostupan hrvatskoj, ali i svjetskoj javnosti. Ove se godine očekuje izlazak knjige studija sa znanstveno-stručnim prilozima o Brevijaru, čime će se upotpuniti njegovo trosvezačno izdanje.

image

Brevijar Vida

Dok se čeka tiskano izdanje knjige studija, znanstvenici sa Staroslavenskoga instituta podijelit će svoja znanja o Brevijaru u znanstveno-popularnim predavanjima namijenjenima svim ljubiteljima hrvatskoglagoljske baštine i hrvatske kulture. Govorit će se o tome što je i čemu služi brevijar, o jezičnoj slojevitosti Brevijara Vida Omišljanina te o tome je li pisar bio Vid iz Omišlja.

U četvrtak 22. veljače s početkom u 18 sati posredstvom platforme Zoom održat će se tri predavanja, svako u trajanju od 15 minuta: dr. sc. Kristijan Kuhar održat će predavanje Srednjovjekovni brevijar: pjesmarica, molitvenik i udžbenik, akademik Milan Mihaljević predavanje 8,5 kilograma glagoljice i dr. sc. Jozo Vela predavanje Pisar Vid iz Omišlja.

Nakon predavanja održat će se nagradna pitalica, a onaj tko prvi točno odgovori na sva tri pitanja, bit će nagrađen gramatikom prvoga hrvatskoga književnog jezika, tj. knjigom Hrvatski crkvenoslavenski jezik (2014.).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. lipanj 2024 15:34