CENTAR OBRAZOVANJA

Održana ENTER konferencija u Splitu: ‘Zrelo smo društvo za daljnji razvoj sustava obrazovanja‘

Današnji učenici trebaju učitelje i nastavnike koji će ih uvažiti, potaknuti i voditi na putu do ostvarenja njihovih ciljeva.
 Vojko Basic/Cropix

ENTER konferencija - obrazovanje i povezane industrije održana je u Spaladium Areni u Splitu 10. i 11. prosinca 2021. godine. Kako je prošla organizacija i provedba te koji su zaključci konferencije, pitali smo glavnog organizatora događaja, ravnatelja Centra izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije, Ivicu Zelića.

Bila je ovo, kako ste već rekli „drugačija konferencija za drugačije obrazovanje“. Možete li nam malo objasniti od kud ideja i što točno ovaj opis konferencije znači?

„Centar izvrsnosti SDŽ već šestu godinu pruža podršku razvoju potencijalno darovite djece i mladih u našoj županiji. Kroz taj period smo učili, rasli i otkrivali izvrsne primjere dobre prakse u našim školama. Svjesni toga da većinom svi samo kritiziraju i navode probleme, a rijetko tko radi na rješenjima, odlučili smo potaknuti promjene u našem odgojno-obrazovnom sustavu. Najbolji način za to je bio okupiti na jednom mjestu stručnjake, praktičare, inovatore, kreativce i nositelje promjena u svojim školama i dati im priliku da svoja znanja, iskustva i primjere dobre prakse podijele sa kolegama, roditeljima i učenicima. Tako smo došli na ideju ENTER konferencije, a kako bi ona zaista i bila put prema boljem, drugačijem obrazovanju odlučili smo organizirati je na malo drugačiji način.“

image
Press Enter Konferencija

Na koji način ste to postigli?

„Za početak odabran je netipičan prostor za održavanje samog događaja, a program se odvijao na četiri pozornice paralelno, tako da u svakom trenutku svatko može pronaći nešto zanimljivo i inspirativno za sebe. To nam se na kraju pokazalo čak i malo izazovno, jer sudionici konferencije nisu u nekim trenutcima mogli odlučiti što bi radije poslušali. Trudili smo se za atmosfera bude opuštena i poticajna, te smo osigurali vrijeme za druženje i umrežavanje za sve sudionike konferencije.

Osim samog dijela programa koji je uključivao 90 različitih predavanja na teme Vještine budućnosti, izazovi sadašnjosti; Inovativne metode učenja i poučavanja; Projekti- alat za razvoj zajednice i Učenički projekti koje vrijedi vidjeti, četiri opsežne panel-rasprave, imali smo i bogat zabavni i informativni sadržaj. Tako su sudionici u dva dana konferencije imali priliku slušati i gledati učenike Glazbene škole Josip Hatze, kupiti božićne poklone na Sajmu školskih proizvoda, upoznati se sa virtualnom stvarnošću i mnoštvom drugih zanimljivih inovacija u Info-zoni, a čak su imali priliku i kušati jela poznatih chefova iz naše županije. U svakom slučaju, nadamo se da su primjeri suvremenih metoda i alata koje koriste naši odgojno-obrazovni djelatnici, projekti koji se provode u našim školama i učionicama kao i najnovije znanstvene spoznaje u području odgoja i obrazovanja inspirirali sudionike da budu promjena u svojim školama i razredima.“

image
Vojko Basic/Cropix

I, koji su zaključci ENTER konferencije?

„Nakon dva intenzivna dana, zaključili smo da smo kao društvo zaista zreli za daljnji razvoj sustava obrazovanja, a za tu su promjenu motivirani i svi dionici odgojno- obrazovnog sustava. To se jasno vidjelo u svim predavanjima, pitanjima i komentarima sudionika, ali je važno naglasiti da se radi o nadogradnji i unaprijeđenju postojećeg sustava i široj primjeni dobrih primjera koji u tom istom sustavu već postoje, ali su za sad nažalost u manjini. Nadalje, zaključili smo da nam je, osim entuzijazma pojedinaca koji se individualno trude, potrebna sustavna podrška koja obuhvaća i materijalne uvjete rada i izjednačavanje uvjeta rada na nacionalnoj razini i podršku stručnom usavršavanju djelatnika.

Osnaženi razmjenom znanja, ideja i iskustava ističemo: naša djeca i mladi trebaju projektnu i istraživački usmjerenu nastavu koja razvija njihove kompetencije i čini ih sukreatorima nastavnog procesa, a time i promjena u društvu. Današnji učenici trebaju učitelje i nastavnike koji će ih uvažiti, potaknuti i voditi na putu do ostvarenja njihovih ciljeva u području njihovih interesa. Jednostavnije rečeno- potrebno je prihvatiti da su djeca i mladi koji su trenutno u sustavu odgoja i obrazovanja drugačiji od generacija prije njih te da se tome trebamo prilagoditi kako bi oni od školovanja dobili maksimum.

Naš konačni zaključak je da je na konferenciji uspostavljen sustav koji povezuje obrazovanje i industriju, koji ne prati promjene već ih stvara, koji ne ide u korak s vremenom već je ispred njega i koji ne priznaje izgovore jer su se napokon pokretači promjena susreli, povezali i ohrabrili i više nema natrag.“

image
Vojko Basic/Cropix

I za kraj- što dalje?

„Ideja je nastaviti dalje. Naša misija je ove iznimke pretvoriti u pravilo i doći do točke kada se više nećemo čuditi izvrsnim idejama i projektima, drugačijoj nastavi i nastavnicima, već će to biti uobičajena praksa. Planiramo nastaviti s ENTER konferencijom na kojoj će svi zainteresirani moći pronaći istomišljenike i dobiti priliku promovirati svoj rad, svoje učenike i svoje škole. Zatražili smo povratnu informaciju od svih sudionika i potrudit ćemo se uvažiti sve konstruktivne prijedloge kako bi ovaj događaj iduće godine bio još bolji. Aktivnostima CI SDŽ tijekom cijele godine planiramo dalje raditi na unaprjeđenju našeg odgojno-obrazovnog sustava kao i sustava podrške potencijalno darovitim i visokomotiviranim učenicima. Sudeći po reakcijama sudionika, sigurno smo na dobrom putu, a takvo mišljenje imaju i sudionici pristigli iz cijele državi. Tako da bih završio u optimističnom tonu sa motom konferencije: Tko hoće- nađe način, tko neće- nađe izgovor!“

image

Pokrovitelji Enter konferencije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 14:15