NA ČETIRI POZORNICE

ENTER konferencija: Split će na dva dana postati centar obrazovanja u do sada nedoživljenom ambijentu

Centar izvrsnosti splitsko-dalmatinske županije organizira najveću konferenciju posvećenu obrazovanju budućnosti
 ENTER konferencija

Splitska multifunkcionalna dvorana Spaladium arena 10.-11. prosinca neće biti poprište sportskog nadmetanja, posjetitelji će imati prigodu na ENTER konferenciji na četiri pozornice popratiti u kojem smjeru će se razvijati obrazovanje za buduće generacije. Na sceni je još jedan projekt Splitsko-dalmatinske županije kao nastavak razvoja kojega je najavljivao župan Blaženko Boban sa suradnicima. Osnivanjem ustanove Centar izvrsnosti SDŽ, koji za cilj ima svojim djelovanjem osigurati pretpostavke za rad s darovitim učenika i poticati izvrsnost u obrazovnom sustavu kako bi se ostvario puni potencijal svakog učenika u procesu, Splitsko-dalmatinska županija je iskoristila situaciju da odlično složene temelje globalnim pozicioniranjem otvori za javnost. Centar izvrsnosti pod ravnanjem Ivice Zelića, nametnuo se kao središnja odgojno-obrazovna institucija i postao mjesto okupljanja odgojno-obrazovnih ustanova, kreativnih mentora za rad s izvrsnim i potencijalno darovitim učenicima u županiji i Republici Hrvatskoj. U ostvarivanje ambiciozne vizije su uključeni svi dionici među koje se ubrajaju i roditelji kao nositelji odgojne komponente, kako bi se podigla kvaliteta na svim razinama. Rezultati rada se jasno vide na platformi sedam programa u koje je uključen veliki broja učenika koji stječu nova znanja i razvijaju vještine kako bi se projekti realizirali prema visokim standardima.

ENTER konferencija: Obrazovanje i povezane industrije je najveća obrazovna manifestacija u ovom dijelu Europe. Ima razvojnu, edukacijsku i promocijsku ulogu za sve dionike u odgojno-obrazovnom sustavu koji sudjeluju u ostvarenju potencijala visokomotiviranih i potencijalno darovitih učenika. Organizator se potrudio dovesti veliki broj vrsnih domaćih i stranih stručnjaka, što događaju daje međunarodni karakter. ENTER je osigurao dolazak predstavnika različitih ustanova povezanih s odgojem i obrazovanjem, brojnih inovatora i kreativaca koji se ne boje izazova. Pred nama je konferencija bogata raznovrsnim temama, jako puno sadržaja je usmjereno prema širokoj javnosti, poglavito ako se obrazovanje poveže s potrebama koje će diktirati tržište.

Izdvajamo teme na glavnoj pozornici: „Vještine budućnosti, izazovi sadašnjosti“ – na kojoj će svoje predstavnike imati sve ključne državne odgojno-obrazovne institucije i agencije. Teme koje pozicioniraju obrazovanje u budućnosti će prezentirati predavači Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO), Agencije za odgoj i obrazovanje (AZOO), Agencije za strukovno obrazovanje (ASOO), Agencije za mobilnost i EU programe (AMPEU). Iz Izraelskog ministarstva obrazovanja dolaze predavači Menachem Nadler i Ada Dori s temama o nadarenim i izvrsnim učenicima. Temom iz područja obrazovanja darovitih će se predstaviti predavačica Lianne Hoogeveen koja dolazi sa sveučilišta Radboud iz Nijmegena. Jasminka Samardžija će kroz svoje izlaganje odgovoriti na pitanje razvijaju li se lideri u školi? John Rogošić je u Splitu otvorio Internacionalnu školu i na taj način ostvario „Američki san u Hrvatskoj“. Svoje projekte će prezentirati predstavnici CI SDŽ i nositelji razvojnih projekata u režiji Splitsko-dalmatinske županije te drugi predavači čiji su projekti polučili izvanredne uspjehe i pozitivne kritike zainteresirane javnosti.

Druga pozornica: „Inovativne metode učenja i poučavanja“ je predviđena za prezentaciju praktičnih projekata nastalih u školskom okruženju, kreirani od strane učenika uz nadzor učitelja i nastavnika mentora. Teme su fokusirane na digitalno doba koje svoju primjenu imaju u istraživačkoj i projektnoj nastavi, koja potiče istraživačko učenje i ostvarivanje kreativnosti. U obrazovanju za budućnost će veliku ulogu igrati psihološki aspekt na području emocionalne inteligencije, kao presudnog čimbenika za stabilnost i realizaciju projekata.

Treća pozornica: „Projekti – alati za razvoj zajednice“ posjetiteljima omogućava uvid na koji način će se projekti nastali u odgojno-obrazovnim ustanovama plasirati na tržište i doprinijeti razvoju zajednice. Splitsko-dalmatinska županija je svojim uspješnim projektima odredila putokaz za projekte kreirane u učionicama koji bi uz osiguravanje investicija imali potencijal za primjenu na globalnoj razini

Četvrta pozornica: „Učenički projekti koje vrijedi vidjeti“ je predviđena za uspješnice darovitih učenika i mentora kao eklatantan primjer izvrsnosti. Dominira moderni pristup kreiranju projekata koji svoju primjenu imaju u budućnosti, kada će postati neizbježan sadržaj u svakodnevnom životu. Voditelji programa CI SDŽ će prezentirati rezultate rada zbog kojih su lideri na polju rada s izvrsnim i potencijalno darovitim učenicima.

Sadržaji na konferenciji nisu isključivo vezani za odgojno-obrazovnu tematiku, posjetitelji će imati priliku uživati u blagdanskom ugođaju sadržajima zabavnog karaktera. Business talent show događaj je koji će spojiti učeničke i studentske start-up ideje i potencijalne investitore. Zanimljivu aktivnost stručno povjerenstvo će iskoristiti za analizu poduzetničkih ideja učenika i studenata, te provesti usmjeravanje prema inicijalnom kapitalu za njihovu realizaciju.

Split će na dva dana postati centar obrazovanja u do sada nedoživljenom ambijentu, kojim će evidentno je podići standarde u odnosu na dosadašnju praksu. Razloga je više zbog kojih su vrata Spaladium arene otvorena za široku javnost, a najvažniji je podržati izvrsnost, darovite učenike i buduće nositelje obrazovanja za nove generacije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 17:47