AKTIVISTI U AKCIJI

‘Očito je da se na Valkanama nešto radi mimo zakona, a to bi trebale istražiti institucije‘

Grupa građana Walter ne vjeruje nalazu inspektorata oko Valkana zbog čega je danas se spontano okupila pred pulskim DORH-om
 Goran Šebelić/Cropix

Pulski aktivisti nastavili su dalje prosvjedovati oko sječe šume na Valkanama, posebno nakon informacije Državnog inspektorata da na gradilištu budućeg nogometnog igrališta nije bilo nezakonite sječe borova. Naime, šumarska je i inspekcija u dva navrata bila na Valkanama - u listopadu prošle godine i u siječnju ove, ali nisu naišli na nepravilnosti.

- Šumarska inspekcija Državnog inspektorata obavila je u listopadu 2023. i u siječnju 2024. godine inspekcijske nadzore na lokaciji. Inspekcijskim nadzorom je utvrđeno da investitor Grad Pula i izvođač radova nisu povrijedili odredbe Zakona o šumama, odgovorili su iz Inspektorata.

No, grupa građana Walter ne vjeruje nalazu inspektorata zbog čega se danas spontano okupila pred pulskim DORH-om i ispostavom državnog inspektorata u Rovinju.

- Kako je došlo do toga da Državni inspektorat - šumarska inspekcija tvrdi da nije bilo povrede Zakona o šumama, odnosno da nije bilo prekršaja nije poznato, ali očito je da se nešto radi mimo zakona, a to bi trebale istražiti odgovarajuće institucije.

Do samog zapisnika o utvrđivanju činjeničnog stanja šumarskog inspektora i rješenja koje je donio nakon tog zapisnika lako mogu doći određene institucije kao što su USKOK ili DORH po službenoj dužnosti i pokrenuti istragu. To je jedan od razloga zbog kojih su građani i jutros izašli pred DORH, poručili su iz te grupe građana.

image
Goran Šebelić/Cropix

Uklanjanje trupaca

Ističu da se po njima nastavljaju nezakoniti radovi na Valkanama.

- Uklanjaju trupce koji po zakonu moraju na licitaciju i vade panjeve koji su dokazni materijal! Proteklog tjedna mediji su prenijeli priopćenje grada Pule da je nalaz državnog inspektorata pozitivan, te da imaju sve dozvole za rad. Iščitavanjem posebnih uvjeta pod kojima te dozvole vrijede, lako dolazimo do zaključka da one ne mogu biti važeće dok se ti uvjeti ne ispune.

Hrvatske šume su trgovačko društvo u vlasništvu države koje gospodari šumama u vlasništvu države, a Državni inspektorat je tijelo koje nadzire provođenje Zakona o šumama, pa samim tim i rad Hrvatskih šuma. Navedene čestice na Valkanama su u Programu gospodarenja šumama, i samim time se smatraju šumom i šumskim zemljištem i u nadležnosti su Šumarije Pula.

Radi toga je Šumarija Pula prijavila da se na tim česticama sijeku stabla bez prethodne doznake stabala, jer je prije sječe stabala Šumarija Pula trebala provesti doznaku stabala, odnosno obilježiti stabla koja se mogu sjeći i na panju tih stabala otisnuti šumarski čekić, a to očito nije bilo napravljeno. Stoga su Hrvatske šume i podnijele prijavu Državnom inspektoratu-šumarskoj inspekciji, jer se radi o prekršaju prema odredbama Zakona o šumama, pojasnili su aktivisti svoje stajalište.

Inače, prošlog tjedna nakon što su nakon božićnih i novogodišnjih blagdana krenuli prosvjedi na gradilištu, oglasio se i Grad Pula.

- Na Valkanama sve radimo po zakonu i to se sada i službeno potvrđuje. Naše trgovačko društvo Pula usluge i upravljanje pribavilo je građevinsku dozvolu kao i Rješenje o krčenju šume. Vjerujem da je ovo kraj manipulacijama i lažima koje traju mjesecima. Posebice bih se osvrnuo na kolege u pulskom Možemo, koji bez imalo srama i odgovornosti, kontinuirano lažu kako bi pridobili simpatije građana, ali naše građanke i građani su pametniji od toga.

Naše građanke i građani imaju pravo na svoje mišljenje, međutim definitivno nije istina da se nije poštivao zakon. Radovi idu dalje i zaista nam je želja otvoriti nogometno igralište do Dana Grada 5. svibnja za svu našu djecu koja će koristiti taj teren. Neuređeni prostor će biti uređen i sačuvan, rekao je tada gradonačelnik Filip Zoričić.

image
Goran Šebelić/Cropix

Zaštitari s pištoljima

U međuvremenu, pulska platforma Možemo obratila se Područnom uredu civilne zaštite iz Rijeke, Službi za inspekcijske poslove iz Pazina radi mišljenja oko zaštitarske službe koja čuva gradilište s pištoljima. Inspekcija je bila ne terenu i utvrdila da je tvrtka Crni vjetar d.o.o. zaštitarima (tjelohraniteljima) izdala radni nalog kojim je naloženo obavljanje poslova neposredne tjelesne zaštite osoba s kratkim vatrenim oružjem protivno članku 61. stavak 5. Zakona o privatnoj zaštiti.

Zbog toga će protiv pravne osobe i odgovorne osobe u pravnoj osobi tvrtke Crni vjetar d.o.o. pokrenuti prekršajni postupak. Predviđena kazna po tom članku za pravnu osobu iznosi od 20.000 do 60.000 kuna.

- U obranu građana od zastrašivanja vatrenim oružjem trebao je stati gradonačelnik, pa čak i direktor gradskog poduzeća koje je za gradonačelnika naručilo radove. Svojim su prešutnim odobravanjem još jednom pokazali svoju narav i odnos s građanima. Kao što su nezakonitom sječom šume pokazali odnos prema vladavini zakona i prava, također opasnim presedanom, poručili su iz Možemo.

Inače, nakon što je Nogometni klub Uljanik ostao bez pomoćnog terena zbog gradnje gradskog bazena, Grad Pula odlučio je, u suradnji s Hrvatskim nogometnim savezom, izgraditi potpuno novi teren i prateće svlačionice. Ugovor o donaciji travnjaka s HNS-om potpisan je u rujnu prošle godine nakon čega je započeo ovaj veliki projekt kojim će se omladinskom pogonu NK Uljanika i drugim pulskim nogometnim školama osigurati primjereno mjesto za treniranje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 20:01