CLINTONOV ARHIV

OBJAVLJENI TAJNI DOKUMENTI Amerika: ‘Hrvati su prvi priskočili pomoći rušiti Miloševića’

U dosad tajnim depešama piše kako je hrvatska strana spremna na suradnju i vrlo susretljiva
 Getty Images

Hrvatska je vrlo susretljiva i spremna pomoći u naporima Sjedinjenih Država da ojačaju opoziciju u Srbiji i sruše režim Slobodana Miloševića, hvalio je Franju Tuđmana bivši američki veleposlanik u Zagrebu William Montgomery u depešama koje je slao kolegama u State Departmentu.

Ovih dana objavljeni dokumenti iz mandata Billa Clintona otkrivaju da su SAD uložile 12 milijuna dolara u programe pomoći oporbenim strankama, nevladinim organizacijama i nezavisnim medijima u Srbiji. Hrvatska im je izašla u susret time što je od svih zemalja prva priskočila u pomoć i HRT-ov odašiljač u Belju dala na korištenje za reemitiranje programa Glasa Amerike i Radija Slobodna Evropa na srpskom jeziku.

Kako je Milošević gušio slobodu medija, SAD su nakon upada na beogradsku oporbenu radiostanicu B92 odlučile pokrenuti projekt “Prsten oko Srbije” kako bi se građanima Srbije omogućilo nepristrano informiranje.

U depeši iz travnja 1999., dakle u vrijeme dok je još trajalo NATO-ovo bombardiranje Srbije, američko veleposlanstvo u Zagrebu izvještava Washington o pripremama za emitiranje prodemokratskih radijskih programa preko HRT-ova odašiljača u Belju: američki diplomati obavili su razgovor s pomoćnikom ministra za telekomunikacije Dominikom Filipovićem, a tek se očekivao dodatni sastanak s tehničkim osobljem HRT-a u Zagrebu.

Odašiljač u Belju sastoji se od tri televizijska i pet radijskih transmitera preko kojih se program može emitirati sve do Novog Sada i Beograda. Zagreb je pristao na to, no HRT traži dodatnu opremu, vrijednu 80.000 dolara. Čim je dobiju, u roku od dva tjedna mogu početi s reemitiranjem prodemokratskih radiopostaja, obećali su Amerikancima. U dosad tajnim depešama Montgomery napominje da je hrvatska Vlada vrlo susretljiva i spremna na suradnju.

To je bilo u travnju 1999., no u rujnu 1999. nastaje problem kad se Srbija požalila Međunarodnoj telekomunikacijskoj uniji da Hrvatska ometa emitiranje njenih programa. Srbija se žalila ITU da Hrvatska ometa emitiranje 1. programa Radio Beograda. Hrvatska Vlada želi izbjeći neugodnosti s ITU-om i traži od SAD-a savjet što da učini. Hrvatska predlaže da se frekvencija malo pomakne tako da se više ne poklapa s Radio Beogradom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 16:31