NOVI DOKUMENTI

TRANSKRIPTI: ŠTO SU CLINTON I BLAIR PRIČALI O BALKANU 'Poručio sam Miloševiću da ga nemam namjeru ubiti. Što ćemo dovraga učiniti s Rusijom?'

 REUTERS/cc

WASHINGTON — Petnaest godina nakon što je bivši američki predsjednik Bill Clinton napustio Bijelu kuću, objavljeni su dokumenti koji pružaju uvid u posljednje godine u Bijeloj kući. Dokumenti, naime, sadrže transkripte telefonskih razgovora i susrete između Clintona i Tonyja Blaira, tadašnjeg britanskog premijera i možda Clintonova najboljeg prijatelja među stranim vođama.

Pozivi pokrivaju period od 1. svibnja 1997. do 13. prosinca 2000. godine, kada je Clintonov mandat bio zasjenjen aferom s Monicom Lewinsky, a ispisani su na čak 532 stranice.

U jednom trenutku 1998. godine Clinton je spomenuo svoj govor u Massachusettsu, no nije naglasio da je to bio način na koji se želio ispričati javnosti za svoju ljubavnu aferu.

- Samo da znaš, da se slučajno nalazim u Wyomingu, vjerojatno bi pucali na mene - kazao je Clinton.

Ipak, Clinton se ni u jednom trenutku nije povjerio Blairu o tenzijama u braku s Hillary.

Clinton i Blair puno su razgovarali i o predsjedničkim izborima 2000. godine. U jednom trenutku Clinton je kazao: - Bush je vješt političar, no nije spreman da postane predsjednik, barem ne sada.

Nekoliko mjeseci kasnije kazao je Blairu: - Bush je vrlo pametan. Kampanja protiv McCaina je najopakija otkako pamtim. Ima te desno orijentirane vojnike koji obavljaju prljave poslove tako da on može biti fin.

Razgovori su otkrili i drugu stranu Clintona - kao zapovjednika tijekom bombardiranja Iraka 1998. godine, kojim je tada vladao Sadam Husein, i napada na Miloševićevu Srbiju zbog rata na Kosovu 1999. godine.

- Rekao sam posredniku da ode do Sadama i da mu kaže da ga ne namjeravam ubiti niti loviti. Samo ne želim da njegov kemijski i biološki program napreduje.

Clinton je tada izrazio i frustraciju jer ne može s Huseinom pregovarati direktno.

- Da me mediji ne stišću, uzeo bih telefon i nazvao osobno tog pasjeg skota - pojadao se Blairu.

Tijekom rata na Kosovu, Clinton je bio suzdržan po pitanju slanja kopnenih snaga, unatoč pritisku javnosti - najvećim dijelom zbog mogućnosti narušavanja već rastućih tenzija s Moskvom, koja je podupirala Srbiju.

- Ako dođe do toga da moramo poslati kopnene snage, što ćemo dovraga učiniti s Rusijom ako se naši odnosi pritom naruše? - pitao je Blaira.

- Putin ima enormni potencijal. Mislim da je vrlo pametan i promišljen. Mislim da možemo puno toga dobrog napraviti s njim - zaključio je Clinton.

Kako navodi New York Times, također je preko posrednika poručio Slobodanu Miloševiću da ga nema namjeru likvidirati, a bio je otvoren prema postizanju sporazuma kojim bi podržao njegov ostanak na vlasti.

Clinton i Blair razgovarali su i o smrti princeze Diane, a Clinton je Blairu ispričao i anegdotu o ručku s Borisom Jeljcinom. Sve objavljene transkripte možete pročitati OVDJE.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. lipanj 2024 10:53