PRIČA IZ GORSKOG KOTARA

Obišli smo krajeve u kojima je pao prvi snijeg: ‘Spremni smo i veselimo se novoj sezoni‘

Snijeg u prvoj polovici listopada nije ništa neuobičajeno za Gorski kotar u kojemu zna padati već i u rujnu
Snijeg u Gorskom kotaru
 Tomislav Kristo/Cropix

Stanovnici Mrkoplja i Begova Razdolja u Gorskom kotaru dočekali su jutros prvi snijeg. Iako je tlo još uvijek toplo, pa se snijeg nije zadržavao, u Begovom Razdolju DHMZ je izmjerio centimetar snijega, dok ga je na Zavižanu, na Velebitu, bilo dva centimetra.

Prema DHMZ-u, padalo je uglavnom na nadmorskim visinama većim od 1000 metara, a snijeg bi trebala donijeti i noć s nedjelje na ponedjeljak. No, dok je, zbog topline tla, upitno da li će se u Mrkoplju i Begovom Razdolju zadržati, na Zavižanu bi ga moglo napadati desetak centimetara.

- Nema ga puno, ali mi smo spremni i veselimo se novoj sezoni - rekla nam je Helena Crnković, voditeljica Hostela Skijaški dom u Mrkoplju.

image
Tomislav Kristo/Cropix
image
Tomislav Kristo/Cropix

Snijega se do popodnevnih sati zadržalo u Begovu Razdolju, koji je na nešto većoj nadmorskoj visini od Mrkoplja.

- Hladno je, temperatura je pala na dva stupnja. Ali, ako snijeg i bude opet noćas padao, neće biti zadržavanja, jer temperature tla su još previsoke. Ali, svakako veseli ugledati snježne pahulje - kaže Crnković, a prema njenim riječima, iako nema snijega, u Skijaški dom dolaze grupe iz sportskih klubova, kao i studenti na terensku nastavu, tako da je u Mrkoplju veselo i bez snježnog pokrivača.

Prve ovogodišnje pahulje pojavile su se čak i nešto kasnije nego lani. Tada je, naime, već 26. rujna zabijelio Platak, kao i Zavižan.

image
Tomislav Kristo/Cropix
image

Tomislav Kristo/Cropix

Inače, snijeg u prvoj polovici listopada nije ništa neuobičajeno za Gorski kotar u kojemu zna padati već i u rujnu, no zbog klimatskih promjena sve ga je manje, pa mu se turistički djelatnici raduju čim se pojavi. U svakom slučaju, goranske zimske službe snijeg ne zatiče nespremne, jer stanovnici ovog kraja naučeni su na suživot s tom pojavom.

image
Tomislav Kristo/Cropix
image
Tomislav Kristo/Cropix

Zanimljivo je da je snijeg u Gorskom kotaru padao dok se temperatura u Rijeci kretala oko 15 stupnjeva, iako je, zbog bure, ovog vikenda bio osjećaj da je nešto hladnije. Velika je to promjena u odnosu na prošli vikend, kada su temperature u Primorju bile 21 - 22 stupnja, uz sunčano vrijeme, pa je još čak bilo i kupača.

image
Tomislav Kristo/Cropix
image
Tomislav Kristo/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 05:55