DOLAZI ZIMA

Danas je pao prvi snijeg, Sljeme skoro na ‘nuli‘, evo kakvo nas vrijeme čeka idući tjedan

U mnogim gradovima u unutrašnjosti zemlje zabilježene su jednocifrene dnevne temperature
Zavižan, arhivska fotografija
 Jure Miskovic/Cropix

"Bablje ljeto" i ugodni topli jesenski dani nisu dugo potrajali. Za razliku od prošlih godina, vruće ljeto vrlo brzo je zamijenila hladna i tmurna jesen, a u nedjelju je u Hrvatskoj pao i prvi snijeg.

Jedan centimetar bijelog prekrivača izmjeren je u Begovom Razdolju, a dva centimetra snijega bilo je na Zavižanu. U mnogim gradovima u unutrašnjosti zemlje zabilježene su jednocifrene dnevne temperature, a u gorju je temperatura bila oko nule. Primjerice na Sljemenu je u nedjelju prijepodne izmjerena temperatura od samo jednog stupnja.

Meteorolozi Državnog hidrometeorološkog zavoda i za sami početak tjedna ne najavljuju ništa bolje vrijeme. Tako bi u ponedjeljak u unutrašnjosti trebalo biti pretežno oblačno i hladno, a mjestimice se očekuje kiša. U višem gorju povremeno su mogući susnježica i snijeg, a na jugu pljuskovi i grmljavina. Oborine će biti češće u prvom dijelu dana. Puhat će većinom umjeren, na udare ponegdje i jak sjeveroistočni vjetar, poslijepodne u slabljenju.

Na Jadranu umjerena do jaka, podno Velebita i Biokova na udare olujna, ponegdje i orkanska bura, a na jugu umjereno jugo i istočni vjetar, navečer u okretanju na buru. Najniža temperatura zraka u unutrašnjosti će biti od 3 do 8, na Jadranu od 8 do 13 stupnjeva. Najviša dnevna bi trebala iznositi između 6 i 12, na Jadranu od 12 do 17 stupnjeva Celzijusa. Prestanak kiše i blago zatopljenje očekuje se sredinom tjedna.

Loši vremenski uvjeti utjecali su danas i na odvijanje prometa.

Na Dalmatini između čvorova Sveti Rok i Posedarje danas se stanje ipak popravilo te su usprkos olujnom vjetru mogli voziti osobni automobili. U subotu je ta dionica zbog orkanskog vjetra jedno vrijeme bila zatvorena za sav promet.

Osim na dijelu Dalmatine, ograničenja prometa samo za osobne automobile zbog olujnog vjetra danas je bilo i na autocesti A6 između čvorova Kikovica i Delnice te na Krčkom mostu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 10:15