SILVIJA LUKS PROTIV VIDEOSPOTA ZA DNEVNIK SA STAVOM

Novi rat na Prisavlju: Sandra Križanec i Jabuka poput dva štrumfa trče do velikog Šprajca

Možda bi joj slogan ‘Kako vjetar puhne’ bio prihvatljiviji od postojećeg ‘Imamo stav’, odgovara Šprajc

ZAGREB - Na zagrebačkom Prisavlju otvoreno je novo ratište, a na suprotstavljenim su stranama urednik HTV-ova “Dnevnika” Zoran Šprajc i Silvija Luks, predsjednica Nadzornog odbora HRT-a.

Imamo stav

Njoj se, naime, nimalo ne sviđa serija videospotova za središnju informativnu emisiju javne televizije u kojima Šprajc, Ivan Jabuka i Sandra Križanec poručuju: “Imamo stav”.

- Ti su videoisječci u suprotnosti sa Zakonom o HRT-u i novinarskom strukom. Uz to, u suprotnosti su s onim što Šprajc inače zagovara, a to je nezavisnost televizije. U novinarstvu postoji samo struka novinar, sve ostalo je samo radni raspored. Ne postoji struka ‘urednik Dnevnika’. Zlatno novinarsko pravilo glasi: činjenice su svete, komentari dopušteni.

Onoga trenutka kad Šprajc u spotu kaže: ‘Dnevnik sa stavom’, on taj svoj stav nameće gledateljima i time ih podcjenjuje. Jer, ‘Dnevnik’ je informativna emisija koja mora donijeti činjenice, a gledatelji moraju donijeti svoj stav.

Na rubu zakona

- Spot je rađen tako da Sandra Križanec i Jabuka poput dva štrumfa dotrče do velikog Šprajca, čime se sugerira sasvim pogrešna poruka - kaže Luks. Šprajca sve to, kaže, ne prestaje čuditi.

- Čudi me da je gospođi Luks nepoznat pojam novinarskog stava . Možda bi joj slogan ‘Kako vjetar puhne’ bio prihvatljiviji. Ali, kad smo radili spotove, nismo znali da će ona biti šefica Nadzornog odbora. Gospođa Luks opasno pleše na rubu zakona petljajući se u programsku politiku - upozorava Šprajc.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 20:37