OTVORENA BORBA

Silvija Luks odgovara na optužbe: Ravnatelj HTV-a misli da proizvodimo cipele. On nema pojma o televiziji

Mislav Stipić optužio je Silviju Luks da je izmislila zaključak sjednice NO-a te traži njezino razrješenje. Moja savjest je mirna, a moji neprijatelji, koji se nabacaju lažnim optužbama, više neće moći mirno spavati, izjavila je Luks
 Igor Sobar/CROPIX

ZAGREB - Moja savjest je mirna, ali mislim da moji neprijatelji, koji se na mene nabacuju blatom i lažnim optužbama, nakon svega što su pokušali napraviti, više neće moći mirno spavati - s Korčule poručuje Silvija Luks, predsjednica Nadzornog odbora HRT-a, koja se našla u središtu medijskog interesa nakon što je u srijedu Mislav Stipić, v. d. ravnatelja HTV-a, od Josipa Popovca, privremenog ravnatelja HRT-a, zatražio da u Saboru pokrene hitan postupak za njezino razrješenje s te funkcije.

- Smatram da je Silvija Luks povrijedila Zakon o HRT-u i opće akte HRT-a, te da je svojim djelovanjem narušila ugled HRT-a. Možda se tako moglo raditi na Yutelu, ali neće i na Hrvatskoj televiziji - rekao je Stipić u srijedu u središnjem Dnevniku HTV-a.

Televizijski gledatelji u toj emisiji nisu imali prilike čuti što na to kaže predsjednica Nadzornog odbora HRT-a jer je njezina izjava, tvrdi Luks, cenzurirana i izbačena iz Dnevnika.

Prljavi poslovi

- Moju izjavu Sandra Križanec, urednica središnjeg Dnevnika, nije objavila, a naknadno mi je rečeno da sam izjavu dala prekasno. To jednostavno nije istina! Svoju sam izjavu poslala prije 19.30 sati, a kako sam je slala SMS porukom, u mobitelu imam točno zabilježen trenutak kad sam to učinila.

Tvrdite da vas je cenzurirala vlastita televizijska kuća, čijem Nadzornom odboru predsjedavate?

- Tvrdim da su odbili objaviti moju izjavu.

Zbog čega je onda vaš odgovor Mislavu Stipiću objavljen u Dnevniku 3?

- Jer tamo očito rade pametniji i profesionalniji novinari. A možda je razlog i to što se taj Dnevnik prikazuje kasno navečer pa ga zbog toga manje ljudi prati.

Što ste to tako strašno rekli za središnji Dnevnik da zbog toga cenzuriraju vašu izjavu?

- Rekla sam istinu koja je nekima očito strašna. Rekla sam, dakle, da je mene za predsjednicu NO-a HRT-a imenovao Sabor, jedino tijelo koje me može i smijeniti. A Mislava Stipića na televiziju je progurao bivši predsjednik Programskog vijeća Siniša Grgić, i to u skladu sa zakonom koji više ne postoji. Taj gospodin Grgić danas je pod istragom, pa se pitam koji je legitimitet gospodina Stipića za njegovu eskalaciju jednostranog nasilja još neviđenu u povijesti javnih televizija u svijetu. Jer, njegov nastup i napad na mene u središnjem Dnevniku bili su čista privatizacija glavne informativne dnevne emisije javne televizije. Tim je nastupom dokazano kako gospodin Stipić i njegovi kompanjoni koriste novac televizijskih pretplatnika za svoje poslove i svoje obračune.

Ništa nisam izmislila

Stipić vam u svom zahtjevu za razrješenje zamjera da ste izmislili zaključke sa sjednice Nadzornog odbora...

- Ma, dajte, molim vas! Nikakve zaključke nisam izmislila, radi se o priopćenju NO-a koje sam potpisala kao predsjednica tog tijela. Moj je jedini krimen to što sam zajedno s ostalim članovima NO-a na posljednjoj sjednici zatražila od Popovca da nam podnese izvještaje o sramotnom putovanju zaposlenika HRT-a u Las Vegas. Radi se o ljudima koji tamo nisu imali što raditi, a bili su na četrnaestodnevnom izletu.

Putovanje u Las Vegas

Ciljate na poslovni put šefa Tehnike Kazimira Bačića, rukovoditelja Općih i zajedničkih poslova Darija Josića i šefa Općih i zajed-ničkih poslova Damira

Novinića, koji su u Ameriku putovali na sajam tehnike i dogovore o kupnji novih filmova, što je HRT stajalo oko 100.000 kuna?

- Da, ciljam na to putovanje, a sasvim je svejedno koliko je koštalo. Irelevantno je radi li se o svoti od deset tisuća ili deset milijuna kuna. Radi se o tome da je to apsolutno nepristojna poslovna odluka donesena u trenutku u kojem HRT ne isplaćuje svoje ugovorne obveze prema dobavljačima, autorima, kada se štedi na programu... Istodobno se, kao što vidite, prave ugovori za kupnju nekakve nove tehnike, nekakvih knjigovodstvenih sustava...

I onda se čovjek zapita što zapravo proizvodi ta televizija... Dakle, Nadzorni odbor na čijem sam čelu u povodu tog je slučaja, sasvim nepotrebnog službenog putovanja, a u okviru svojih zakonskih ovlasti i dužnosti, samo upozorio na financijske posljedice koje iz svega toga mogu proizaći. Mi to moramo napraviti!

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. svibanj 2024 10:41