IZBORI U SPLITU

Novi kandidat HDZ-a za splitskog gradonačelnika: Nepoznat javnosti, ali iznimno cijenjen u svom poslu

Široj javnosti je manje poznat, ali u svom poslu ‘rastura‘. Bavi se jako zanimljivom granom medicine

Zoran Đogaš

 Božidar Vukičević/Cropix

Na predstojećim izvanrednim lokalnim izborima HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Splita je prof. dr. sc. Zoran Đogaš. Nakon što se danima nagađalo, stigla je službena potvrda da je splitski neuroznanstvenik i bivši dekan Medicinskog fakulteta izbor središnjice, a odluku je jučer poslijepodne potvrdio i gradski odbor HDZ-a, piše Slobodna Dalmacija.

Među nekoliko potencijalnih kandidata, Đogaš se uz prof. dr. sc. Julija Meštrovića, ravnatelja splitskog KBC-a istaknuo kao jedna od nestranačkih osoba koju je Andrej Plenković podržavao za ulazak u tešku izbornu utrku za Split. Nakon afere s doktoratom Vice Mihanovića, izgleda da se HDZ u ovoj kampanji odlučio na rivalstvo dvojice dugogodišnjih i etabliranih znanstvenika.

Premda Đogaš sugrađanima nije poznata ličnost, šira javnost nije bila upoznata ni s likom i djelom Vice Mihanovića kada je prošle godine krenuo u izbornu utrku, a "osvojio" je mjesto u drugom krugu lokalnih izbora.

Ovog puta, s druge strane ringa Ivicu Puljka ne očekuje osoba s doktorskom disertacijom koju treba prepravljati, već predstojnik Zavoda za neuroznanost i voditelj Centra za medicinu spavanja. U politici je de facto nepoznat, no nema sumnje da je HDZ iz rukava izvukao uljuđenog kandidata s bogatim životopisom u znanstvenom svijetu.

Više o političkom programu HDZ-ova kandidata za gradonačelnika doznat ćemo iza Uskrsa kada će ga stranka predstaviti široj javnosti. Do tad se ističe jedina njegova sfera života s kojom smo upoznati - somnološka.

Premda naš zdravstveni sustav nije dovoljno kapacitiran za rješavanje problema sa spavanjem, Đogaš se istaknuo kao stručnjak baš u tom svijetu. Pionir je i jedan od malobrojnih domaćih stručnjaka somnologa.

Kad se vratio iz SAD-a, gdje je nakon diplomiranja na studiju medicine boravio na postdoktorskom usavršavanju i proveo gotovo četiri godine u vrhunskoj svjetskoj znanosti iz neurofiziologije i neurofarmakologije moždanog nadzora disanja, pokušao je uspostaviti laboratorij za poremećaje spavanja.

Osnivač je i voditelj Centra za medicinu spavanja u Splitu koji je nastao 2002. godine kao zajednički projekt Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Splitu i Kliničkog bolničkog centra Split, u skladu s najnovijim europskim i svjetskim smjernicama.

Profesor Zoran Đogaš predsjednik je Edukacijskog odbora Europskog društva za istraživanje spavanja (ESRS) i Hrvatskog somnološkog društva – Društva za medicinu spavanja Hrvatskoga liječničkog zbora. Dobitnik je državne nagrade za popularizaciju i promidžbu znanosti, piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 07:06