ZORAN ĐOGAŠ

Tko je somnolog s kojim HDZ kreće u bitku za Split: Nagrađivani znanstvenik s jednim velikim minusom

‘Nisam u stranci, niti mislim biti, a HDZ me je pozvao da budem njihov kandidat. Nakon nekoliko dana promišljanja, odlučio sam pristati‘

Zoran Đogaš

 Josko Ponos/Cropix

- Zatečen sam ovom situacijom. Dobio sam poziv koji je apsolutno iznenađenje. Dobio sam odriješene ruke za izbor svojih suradnika, odnosno zamjenika gradonačelnika. Imam potporu čitave vertikale, od Gradskog odbora do premijera Plenkovića. Bez vertikale ništa se ne može napraviti. To je osigurano – izjava je Zorana Đogaša nakon što je u četvrtak HDZ i službeno potvrdio da će ovaj splitski liječnik i znanstvenik biti njihov kandidat za gradonačelnika Splita.

Nije član HDZ-a što je i sam kazao.

- Nisam u stranci, niti mislim biti, a HDZ me je pozvao bi li bio kandidat. Nakon nekoliko dana promišljanja, gledajući čitavu situaciju da ovaj grad treba probuditi, odlučio sam pristati… Split spava, u stanju je zimskog sna, a ovakve podjele i razjedinjenost ne vode nigdje. Imam iskustva u vođenju sustava, treba promijeniti paradigmu. Prozor mogućnosti se ukazao, a za to je najzaslužniji HDZ – rekao je Đogaš kojemu je ovo prvi politički angažman.

Đogaš je, naime, somnolog, jedan je od rijetkih domaćih stručnjaka koji se bave poremećajima spavanja. Rođen je 1966. u Splitu i bivši je dekan tamošnjeg Medicinskog fakulteta. Predstojnik je Zavoda za neuroznanost i voditelj Centra za medicinu spavanja čiji je i osnivač. Nakon završenog Medicinskog fakulteta, nekoliko godina, od 1992.-1995. usavršavao se u SAD-u, na medicinskom koledžu u Wisconsinu.

Predsjednik je Edukacijskog odbora Europskog društva za istraživanje spavanja i Hrvatskog somnološkog društva – Društva za medicinu spavanja Hrvatskog liječničkog zbora. Dobitnik je i nekoliko nagrada – 1988. dobio je rektorovu nagradu, a desetak godina poslije i nagradu Akademije medicinskih znanosti i Plive "Borislav Nakić" za najbolji znanstveni rad. Nagrađen je i kao najbolji mentor 2011., te je dobitnik državne nagrade za znanost za popularizaciju i promidžbu znanosti.

Zoran Đogaš nije bio prvi izbor HDZ-ovaca za splitsku utrku. Kandidata su najprije pokušali naći u vlastitim redovima, a kad to nisu uspjeli, okrenuli su se nestranačkim imenima. Pri tome je, kako prepričavaju splitski HDZ-ovci, vodstvu bilo važno da kandidat ima titulu doktora znanosti kako bi se mogao suprotstaviti Ivici Puljku.

I dok neki članovi stranke smatraju da je Đogaš pravi kandidat za bitku s Puljkom, te da s njim imaju velike šanse na predstojećim izborima u Splitu, dio HDZ-ovaca je oprezan u procjenama.

- Đogaš je ugledan liječnik i znanstvenik, no veliki minus mu je političko neiskustvo i to što izvan stručnih krugova, nije baš poznat. A do izbora je samo dva mjeseca – kaže jedan splitski HDZ-ovac koji smatra lošim što HDZ kao najveća stranka, u Splitu nema kandidata iz svojih redova.

- Mi u splitskom HDZ-u imamo kvalitetnih imena, ali je veliki problem "podobno kadroviranje" koje godinama provodi Ante Sanader i činjenica da se s ljudima ne radi. Kandidati se uvijek pronalaze u zadnji čas – govori naš sugovornik, dodajući kako "nije sretan" ni s tim što će njihovom nestranačkom kandidatu kampanju voditi sadašnje vodstvo splitskog HDZ-a.

U stranačkim kuloarima, inače, kažu kako je za to da Zoran Đogaš bude HDZ-ov gradonačelnički kandidat najviše lobirao rektor Sveučilišta u Splitu Dragan Ljutić koji je sa šefom HDZ-a Andrejom Plenkovićem povezan daljnjim rodbinskim vezama. Naime, Ljutićeva supruga rođakinja je premijerove majke što je Ljutić sam potvrdio medijima kad je postao rektor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. lipanj 2024 12:46