MINISTAR PILETIĆ

‘Nije istina da djecu vaćamo u obitelj koja nije adekvatna. Napuštenoj curici (6) ćemo pružiti najkvalitetniji tretman‘

Na pitanje koliko djece čeka na smještaj u dom, rekao je kako trenutno nemaju taj podatak, ali da rješavaju sve žurne slučajeve

Marin Piletić

 Ranko Suvar/CROPIX

Ministar socijalne politike Marin Piletić rekao je u četvrtak kako sustav brine o djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi te kako šestogodišnja djevojčica po koju nitko nije došao u vrtić ima osiguran smještaj i imat će najkvalitetniji tretman koji joj ustanova može pružiti.

Ministar je u četvrtak sudjelovao na prvom sastanku pregovaračkih odbora Vlade i predstavnika sindikata nakon čega su ga novinari upitali je li slučaj djevojčice s poremećajima iz spektra autizma za koju se tražio privremeni smještaj u više ustanova poraz sustava.

"Ne mogu govoriti o porazu, jer upravo ovaj sustav brine o djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi", rekao je Piletić.

Dodao je kako je obitelj skrbila za dijete sve do 25. rujna, a u trenutku kad to više nije mogla, ne ulazeći u razlog zbog kojeg ne može brinuti o djetetu, skrb je preuzela država.

"I to će činiti tako i u budućnosti", poručio je ministar.

"Bilo koje izdvajanje djeteta iz obitelji je priča koja, naravno, ne može proći bez emotivnog komentara. To su uvijek teške situacije, a država nastupa onda kad obitelj ne može osigurati kvalitetnu skrb za odgoj i obrazovanje djece", izjavio je.

Piletić je naveo kako djevojčica ima osiguran smještaj u Domu Slave Raškaj te da će joj stručne službe, kao i svoj ostaloj djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi, pružiti najkvalitetniji tretman koji joj ta ustanova za djecu može pružiti.

Ministar je također naveo kako ustanovama financiraju usluge organiziranog stanovanja kako bi proširili svoje kapacitete i kako ovakvih slučajeva u budućnosti ne bi bilo.

Upitan je li upoznat s novim slučajem iz Istre, gdje je majka ostavila troje djece u hladnoj i poplavljenoj kući i otišla na put, Piletić je rekao kako je tek dobio početnu informaciju, ali ne i detalje slučaja pa ne može komentirati dok ne dobije podatke od Hrvatskog zavoda za socijalni rad.

Na pitanje koliko djece čeka na smještaj u dom, rekao je kako trenutno nemaju taj podatak, ali da rješavaju sve žurne slučajeve te da je u ovih zadnjih tjedan dana desetero djece imalo uvjete za smještaj i toj su djeci osigurali smještaj u domovima.

Demantirao je navode da se neka djeca izmjeste iz obitelji, a da se onda zbog nedostatka smještaja vraćaju u obitelj koja nije bila adekvatna.

"Ne, ne može se vratiti u obitelj bez stručne procjene da obitelj, s obzirom na tretmane Hrvatskog zavoda za socijalni rad, nije prigodna da se dijete vrati u obitelj. To je praksa, to su standardi koje smo stvorili, dogodi li se takav slučaj, to je sasvim sigurno anomalija, a ne praksa koju naši stručni djelatnici provode", zaključio je Piletić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 00:50