IZMJENE ZAKONA O SANACIJI BOLNICA

Nemoguća misija: bolnice moraju vratiti 2,5 mlrd. kn u ovoj godini?

 Dragan Matić / EPH

Činjenica da je prijedlog zakona o izmjeni Zakona o sanaciji bolnica, po kojem se vlasništvo nad 31 zdravstvenom ustanovom vraća lokalnoj samoupravi, već u saborskoj proceduri razlog je za strah od budućnosti njihova poslovanja.

Naime, u prva tri mjeseca ništa se nije promijenilo jer bolnice posluju po starim ugovorima, ali najava je da će morati imati plan vraćanja starih dugova, kao i novonastalih u ovoj godini, i to iz ušteda u tekućem poslovanju. Kako su i dosad limiti uglavnom bili “prekratki”, nemoguća je misija da bolnice u samo jednoj godini vrate stari dug od oko 2,5 milijardi kuna i novonastali u prva tri mjeseca ove godine.

Kad bi ministar inzistirao na tome, gotovo je sigurno da bi bolnice radile eventualno do polovice mjeseca, a potom bi pacijenti mogli biti jedino “na čekanju” jer naprosto ne bi bilo sredstava kojima bi se pokrili novi troškovi, odnosno stvarali bi se novi dugovi. Istina, Ministarstvo najavljuje moguće financiranje iz fondova EU, ali to je zasad - na dugačkom štapu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 05:06