ZAPRIMLJENO 33.576 PRIJAVA

NEMA VIŠE PRIJAVA ZA DRŽAVNU MATURU Zadnji se učenik javio u 23:57, tri minute prije isteka roka

Izlazak na maturu prijavilo sto posto gimnazijalaca, odnosno njih 500-tinjak više nego lani
osijek 090707.Na osjeckim fakultetima danas je zapoceo prvi dan prijemnih ispita koji ce trajati cijeli tjedan. Za upis na ekonomski fakultet vec po obicaju vlada velik interes,tako da su prvi dan dvorane za prijemni su bile popunjene. Foto : Igor Sambolec / CROPIX-reg--desk-
 Igor Sambolec / CROPIX

ZAGREB - Zadnji poziv u Infocentar djelatnica je primila u 23.57 sati. Kako se radilo o samo dvije minute do kraja roka za prijavu državne mature i zatvaranja sustava, na noge se podigao cijeli dežurni infotim u Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje obrazovanja. Učenika su držali na telefonskoj liniji, diktirali mu upute kako da se prijavi i gdje mora upisati izmjenu. Točno u 23.59 i zadnji je maturant uspio prijaviti maturu.

- Radilo se zaista o zadnjim sekundama. Iz telefonske slušalice se čulo samo zbunjeno: ‘Hvala, hvala vam punoooo’ - ispričala nam je načelnica Odjela za organizaciju Višnja Francetić, čiji je tim ovoga vikenda uspješno završio prvu fazu pete državne mature.

Iako su za prijavu mature imali puna dva mjeseca, još su se neki odlučili javiti u posljednjim trenucima.

"Znam da će vam zvučati čudno, no ja sam danas odlučila upisati fakultet", napisala je mailom kandidatkinja u subotu u 18 sati. Neobičnost tog slučaja je u tome što je srednju školu završila još 2009. godine. No, i ona je stigla prijaviti izlazak na maturu.

Od 33.576 maturanata u Hrvatskoj, izlazak na državnu maturu prijavilo ih je 31.588. Elektronskim putem prijavili su ukupno 138.025 ispita: gimnazijalci 66.775, a učenici strukovnih škola 70-ak tisuća ispita.

- Prijavili su se svi maturanti iz gimnazija, dakle njih 100 posto, što lani nije bio slučaj pa ove godine na maturi očekujemo 500 gimnazijalaca više nego prošle - kaže Alenka Buntić Rogić, v.d. ravnateljice Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja. Strukovnjaka se prijavilo oko 2.000 manje, no ne zbog pada interesa za maturu nego zbog uvođenja polaganja mature za medicinske sestre nakon pete godine srednjoškolskog obrazovanja. Alenka Buntić Rogić kaže da su učenici s prijavama bili ažurniji nego lani, a ukupno su u Centru kroz mjesec dana prijava primili više od 10.000 telefonskih poziva maturanata i 8.500 upita mailom.

Izlazak na ispit iz obaveznog hrvatskog jezika na višoj razini znanja prijavilo je 21.499 učenika, a na nižoj, B razini, 10.090. Višu razinu također obavezne matematike prijavilo je 9.913 maturanata, a nižu 22.070, što pokazuje da je matematika i dalje problematična većini gimnazijalaca i strukovnjaka. S prijavljenom nižom razinom znanja matematike nemoguće je, naime, konkurirati na najboljim tehničkim fakultetima poput Fakulteta elektrotehnike i računarstva u Zagrebu.

Od izbornih predmeta, maturantima je najčešći odabir bio predmet politika i gospodarstvo, što je ujedno najčešći zahtjev za ulazak na društveno-humanističke fakultete, ali i fizika. Fiziku su prijavila 8.282 učenika, nešto manje nego što ih se odlučilo za PiG (8.517). Na trećem mjestu po broju prijava je biologija koju je odabralo oko 7.000 učenika, a slijedi je psihologija s više od 5.000 prijava. Vrlo malo učenika, njih 2.810, odlučilo je odabrati studij za čiji je upis potrebna informatika, dok je kemiju biralo njih 3.586. Podjednako slab motiv za odabir imaju povijest i sociologija, koje je biralo oko 1.500 maturanata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 04:56