ANALIZA AGENCIJE ZA ZNANOST

ISTINA O NAJPOPULARNIJIM FAKULTETIMA Svaki drugi maturant ne upiše studij koji želi

 Goran Mehkek/CROPIX

Sudeći po analizama i službenim podacima Agencije za znanost i visoko obrazovanje, otprilike svaki drugi maturant u Hrvatskoj ne uspije upisati studij koji najviše želi.

Kandidati mogu prijaviti upis na 10 studija, a od 41.173 lanjska kandidata studij koji je postavio na prvo mjesto prioriteta uspjelo je upisati njih 22.786.

Zanimljivo da upravo u broju prijava najatraktivniji fakulteti u državi imaju slabiji prosjek po broju maturanata koji ih biraju kao svoj prvi fakultet. Od lanjska 2034 prijavljena maturanta na studij ekonomije zagrebačkog Ekonomskog fakulteta, tek za svakog desetog to je bio studij prvoga izbora. A pritom se za jedno upisno mjesto “borilo” njih 34!

Manja gužva

Slabija konkurencija ove se godine može očekivati na redovnom studiju poslovne ekonomije istoga fakulteta. Po broju prijava lani je bio na prvome mjestu atraktivnosti među maturantima, no gužva je bila manja zbog činjenice da se primalo 690 novih studenata, a prijavilo njih 3180, što znači da su za jedno mjesto konkurirala otprilike četiri i pol maturanta. No, od preko 3000 kandidata, oko 1000 ih je poslovnu ekonomiju uzelo za svoj prioritetni studij.

Dekan Ekonomskog fakulteta Tonći Lazibat kaže da nije upoznat s podacima Agencije, no procjenjuje da je do toga došlo zbog “šire kampanje koja se već dulje vrijeme vodi protiv upisa na društvene fakultete”. Rizik zaposlenja je na studentu, zaključuje dekan.

Nakon Ekonomskog fakulteta u Zagrebu koji je po lanjskim prijavama zauzeo prva dva mjesta na listi atraktivnosti hrvatskih visokih učililišta, našlo se Zdravstveno veleučilište u Zagrebu za čijih se 70 upisnih mjesta javilo 1613 kandidata, a za njih 380 to je bio prvi izbor.

Nešto slabiju konkurenciju bilježi Pravni fakultet u Zagrebu, koji je po interesu maturanata lani rangiran na četvrto mjesto. Na redovni studij prava primalo se 600 studenata, a prijavilo 1570, no u ovome slučaju za manje od polovice njih to je bio studij prvoga izbora.

Prvi izbor FER

Lošije po toj kategoriji stoji studij politologije. Od 1462 prijave - 11,5 maturanata na jedno mjesto - tek za njih 240 to je bio studij prvoga izbora. Bolju situaciju ima Fakultet elektrotehnike i računarstva, gdje je svaki drugi kandidat taj studij imao kao prvi izbor.

Među privatnicima u visokome obrazovanju najviše prijava kandidata za upis stiglo je na studij psihologije Hrvatskog katoličkog sveučilišta. Za 40 mjesta konkuriralo je 475 prijava, no tek njih 147 s naznakom “prvi izbor”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 07:45