NOVA NAMJENA

Nekadašnja Mornarička bolnica predana Sveučilištu Jurja Dobrile, postat će novi studentski kampus

Župan Boris Miletić rekao je da Istarska županija od samog početka podupire rad Sveučilišta Jurja Dobrile

Mornarička bolnica u Puli

 Dusko Marusic/Cropix

Nekadašnja Mornarička bolnica u Puli predana je u srijedu pulskom Sveučilištu Jurja Dobrile koje namjerava u stari bolnički kompleks u narednim periodu uložiti više od 50 milijuna kuna i stvoriti novi studentski kampus.

Riječ je o bolnici koja se koristila do prije godinu dana dok svi odjeli nisu preseljeni u novu bolnicu. Još je 2017. godine skupština Istarske županije odlučila da će nakon preseljenja odjela u nove prostore ova povijesna zgrada u vlasništvu Istarske županije biti dodijeljena sveučilištu, ali je taj proces otegnut zbog kašnjenja u dovršetku nove bolnice, a nakon toga i zbog korone.

Naime, Mornarička je bolnica neko vrijeme služila i kao svojevrsna covid bolnica. No, sada kada su konačno zadovoljeni svi uvjeti, mogu početi radovi na prenamjeni iste u prostor za studente. Na pulskom sveučilištu trenutno ih je 3900.

- U zgradi nekadašnje Mornaričke bolnice na 10 tisuća kvadrata zasad će se smjestiti studenti Filozofskog fakulteta, Fakulteta prirodnih znanosti, Fakulteta informatike i Fakulteta obrazovnih znanosti. Nadam se da u budućnosti to može proširiti i na druge fakultete i studije. Ti su fakulteti sada „zgurani” po raznim zgradama u gradu. Počeli smo primjećivati nedostatak prostora koji će buknuti ubrzo kada se studenti u potpunosti vrate na nastavu. Dok smo imali hibridni online sustav nastave, nisu svi trebali ići na nastavu, ali sada će se ukazati ta potreba. A i ideja je da studijske grupe budu manje. Osim toga, radimo na novim programima kao što su studij dizajna medijske tehnologije koji će također trebati svoj prostor - rekao je nakon primopredaje prostora Valter Boljunčić, prorektor za suradnju, inovacije i transfer tehnologija na pulskom Sveučilištu.

image

Valter Boljunčić

Dusko Marusic/Cropix

On je zapisnik o primopredaji potpisao s istarskim županom Borisom Miletićem i ravnateljicom Opće bolnice Pula Irenom Hrstić. Kazao je i da će se u ovom prostoru smjestiti i start up inkubator kako bi se znanost i obrazovanje povezali s tvrtkama.

- Imamo i prilično dobru međunarodnu suradnju pa bismo se orijentirali na združene poslijediplomske studije. I za to nam treba prostora. Nadam se da ćemo s 51 milijuna kuna, koliko smo dobili sredstava kroz ITU mehanizam, moći zaokružiti tu investiciju. Projekt je već gotov, imamo građevinsku dozvolu i izvedbeni projekt. Sada bi trebao ići natječaj te očekujemo da ćemo investiciju zaokružiti u visokom rohbau prvog i drugog kata zgrade. Dužni smo taj dio investicije završiti do sredine 2023. godine, a nakon toga slijedi opremanje. No, moguće je i da bi se neke predavaonice već sada mogle osposobiti budući da je bolnica donedavno bila u tim prostorima - istaknuo je Boljunčić.

image

Valter Boljunčić, Boris Miletić i Irena Hrstić

Dusko Marusic/Cropix

Istarski je župan rekao da Istarska županija od samog početka podupire rad pulskog sveučilišta te da je imala presudnu ulogu u njegovom osnivanju 2006. godine. Uz to, predala je sveučilištu i druge nekretnine osim Mornaričke bolnice. Radi se također o starim bolničkim zgradama u Zagrebačkoj ulici, gdje su uređena tri nova studentska paviljona s restoranima. Dva su svečano otvorena prošli tjedan, a tu se i smjestio rektorat. Očekuje se i nastavak ulaganja u nove prostore na toj lokaciji.

- Kroz zadnjih 10 godina, Istarska je županija izdvojila preko sedam milijuna kuna iz proračuna za rad sveučilišta, a da ne govorim o brojnim nekretninama koje su im dodijeljene. Nakon gradnje nove bolnice, ova nekretnina više nije bila potrebna za zdravstvo i jednoglasnom je odlukom svih vijećnika županijske skupštine odlučeno da se na 50 godina preda sveučilištu. Ova zgrada vrijedi preko 43 milijuna kuna - poručio je Miletić.

image

Boris Miletić

Dusko Marusic/Cropix

Da je sveučilištu s obzirom na broj studija i sastavnica potrebno dodatnog prostora kazala je i Hrstić, koja se veseli da je stara bolnica dobila novu namjenu.

- Uz malo ulaganja, ovaj će prostor sveučilište moći koristiti kratkoročno, a dugoročno vjerujem da će zgradu kvalitetno obnoviti i koristiti - zaključila je ravnateljica pulske bolnice.

image

Irena Hrstić

Dusko Marusic/Cropix

Nova odbijenica za Medicinski fakultet u Puli

Župan Istarske županije Boris Miletić osvrnuo se i na novu odbijenicu za pokretanje Medicinskog fakulteta u Puli. Fakultet se planira već nekoliko godina, no još uvijek nije dobio dopusnicu.

- Taj proces traje već predugo, već dvije godine. Zadnji put kada je premijer u travnju 2021. posjetio Pulu i Istarsku županiju dao je vrlo čvrsta jamstva da će se fakultet realizirati. Mislim da bi se trebali prestati politički prepucavati. Znam da postoje određeni lobiji kojima smeta osnivanje Medicinskog fakulteta u Puli, ali izgradnjom nove Medicinske škole u Puli i nove Opće bolnice i na kraju osnivanjem Medicinskog fakulteta možemo zaokružiti jednu cjelinu koja je potrebna Istri. I moj apel prema svima koji o tome odlučuju je: fakultet postoji već dvije godine, troškovi se stvaraju, dozvolite da studenti počnu upisivati akademsku godinu - poručio je Miletić.

Ravnateljica pulske Opće bolnice Irena Hrstić kaže da bi takav studij Puli itekako dobro došao kao i samoj bolnici zbog stvaranja kadrova, ali i dizanja rejtinga bolnice koja bi mogla postati klinika.

- Po zadnjem zapisniku nacionalnog povjerenstva, traži se od nas da potpišemo kvatripartitni sporazum između sveučilišta u Puli, sveučilišta u Splitu, KBC-a Split te Opće bolnice Pula. To je dodatak sporazumu koji već postoji. I to bi trebala biti zadnja prepreka za dobivanje dopusnice. Pulska bolnica ima dovoljno kadrova da bi mogla za određene odjele mogla dobiti status klinike, ali ne možete dobiti status klinike dok nemate fakultet na koji se možete nasloniti - zaključila je Hrstić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 19:37