ŽIVE ULICE

Gradovi po mjeri ljudi: Križevci, Poreč, Labin i Pula proveli projekte za primjer drugima

Riječ je o projektima Living Streets i CLIME ili transgeneracijsko putovanje kroz prostor i vrijeme

Pula/ilustracija

 Dusko Marusic/Cropix

Na dvosatnom webinaru u organizaciji udruge Terra Hub gradovi Križevci, Poreč, Labin i Pula predstavili su drugim gradovima, udrugama i agencijama u Hrvatskoj kako su uspješno proveli dva projekta u protekloj godini – Living Streets ili Žive ulice i CLIME ili transgeneracijsko putovanje kroz prostor i vrijeme uz pomoć proširene stvarnosti. Evo što su sve iznijeli:

Križevci

Tog vrelog ljeta 2021. godine u gradu Križevcima uz pomoć energetske zadruge KLIK ulice su oživjele u čak pet kvartova – Autobusni, Ambulanta, Radić, Neboder i Tomislavova. Stanari su anketama koje su dobili u poštanske sandučiće, pismima ili putem on-line upitnika sami predlagali aktivnosti kojima bi mogli transformirati svoju ulicu i kvart oko zgrade. Gradska uprava je za to izdvojila sredstva dobivena iz EUKI fonda, a zatim su zajedno prionuli na posao.

Ivana Šatrak iz KLIK-a govorila je o tome kako je tu bilo „uradi-sam“ gradnje vanjskog namještaja za druženje od već korištenih materijala, roštiljanja i druženja, sadnje drveća i grmova bobičastog voća do edukativnih i zabavnih sportskih igara za djecu i odrasle te promatranja sunčevih pjega teleskopom.

Living Streets u Križevcima zaokružili su dvodnevnim festivalom „Klikni na održivo“ u rujnu s mnoštvom ponuđenog sadržaja. Gosti završnog događaja bili su poznata veganska kuharica Ivana Rukavina i vlasnici električnih vozila koji su educirali građane o važnosti čistog prijevoza i smanjenju korištenja vozila na fosilna goriva. Djeca su oslikavala kućice za ptice, crtala kredom po pločniku dok su odrasli igrali badminton. Od starih drvenih paleta izgrađen je veliki hotel za kukce, a atmosferu je podigla KLIK-ova solarna DJ stanica.

Poreč

Grad Poreč je u suradnji s udrugom Zona istraživao uspomene Zagrebačke ulice koje su izložene u rujnu 2021. kada je postala glavna točka Living Streets Poreč događanja. Ulica je važna jer povezuje staru jezgru grada s novijim naseljima i izrazito je prometna, no dva dana u rujnu ona je bila otvorena građanima i zatvorena automobilima.

Gordana Lalić iz gradskog poduzeća Parentium kazala je kako je u ta dva dana kroz različite edukativne i kreativne radionice prošlo 200-njak velikih i malih Porečana, sadilo se bilje, crtalo i dizajniralo male lampice, ali i na kafeliću razgovaralo s predstavnicima različitih gradskih upravnih odjela o tome kako poboljšati grad da bude više po mjeri ljudi. Samom događanju u rujnu prethodila je i on-line anketa o „Poreču kakav bi bio kada bi imao ili mala čarobni štapić“ (zeleniji, s više parkova i s manje automobila na ulicama, naravno!) te projekcija filma „The Human Scale“ ili Grad po mjeri čovjeka.

Projekcija se odvila na prometnom kružnom toku u gradu, a nakon nje građani su više od sat vremena proveli u otvorenom razgovoru s gradonačelnikom dijeleći svoje brige i ideje o gradu. I konačno, u prosincu, nakon godine dana različitih izazova oko projektiranja, nabave, cijene i izrade prvog hrvatskog parkleta, on je i postavljen u Poreču, u Zagrebačkoj ulici i to u dogovoru s konzervatorima. Sada se na parkletu druže građani i djeca, vežu bicikli i rastu posađene biljčice umjesto nekoliko parkiranih automobila.

image

Living Streets

Terra Hub

Labin

Grad Labin je u lipnju 2021. također zatvorio svoju najprometniju gradsku ulicu Zelenice i u dva dana ponudio svojim građanima prostor da iskažu svoje želje i vizije transformacije ulica i kvartova grada s više zelenila i manje prometa, priliku da se druže, pronađu nešto za sebe na vintage buvljaku, nauče nešto o solarnoj energiji ili napune staklenu bocu vodom iz gradske špine. Ana Tavić iz udruge Green+ govorila je o tome kako je ovaj dvodnevni Living Streets Labin događaj bio i uvod u kampanju „Za Labin bez plastike“ kojom se krenulo s izbacivanjem jednokratne plastike s gradske tržnice ili Markata. Bio je to početak inicijative Labin Plus kojom grad kreće prema održivijoj budućnosti kao pilot-grad u Istri.

Svima njima je zajedničko da su uživali u interakciji s građanima, zaključili da to nije lako niti jednostavno, no da postoji volja i želja s obje strane za više suradnje i zajedničkog planiranja transformacije gradova u bolja mjesta za život po mjeri svojih građana. Upravo je Living Streets pristup koji pomaže jedinicama lokalne samouprave da unaprijede suradnju s građanima i pokrenu bolju interakciju u planiranju i upravljanju, da djeluju kao partneri, prijatelji i susjedi na obostrano zadovoljstvo. Gradovi Križevci, Poreč i Labin nastavit će s oživljavanjem svojih ulica i ove godine, a nadamo se da će im se pridružiti i drugi gradovi u Hrvatskoj jer je interes za sudjelovanjem bio velik.

Pula

I na kraju jedna inovacija u gradu Puli pod nazivom CLIME. O eksperimentalnom transgeneracijskom putovanju kroz prostor i vrijeme grada Pule govorili su Danijela Paska iz društvenog poduzeća Impact House Consulting te Aleksandar Gavrilović iz tvrtke Gamechuck koja je dvadesetak priča građana i građanki Pule starijih od 65 godina pretvorila u aplikaciju proširene stvarnosti te igru sličnu lovu na Pokemone. Kupnjom karte s označenim mjestima na plavoj ili zelenoj ruti kroz Pulu na kojima se mogu čuti priče iz davnina, posjetitelji ili građani Pule uz pomoć aplikacije CLIME na svojim pametnim telefonima mogu ući u interakciju s hologramom starijih sugrađana te od njih saznati kako se to mjesto i život u gradu mijenjao kroz desetljeća u odnosu na promjene koje se događaju s klimom i našim (ne)održivim načinom života.

Projekt je kao prototip podržan kroz program Novi europski Bauhaus, a koji ima za cilj zelenu tranziciju Europe učiniti ne samo održivom već i uključivom i lijepom upravo u interakciji s građanima. Ova inovacija odličan je primjer spoja dviju generacija grada uz pomoć tehnologije, kako bi dijelili iskustva i zajedno promišljali održiva rješenja za gradove. Nadamo se da će Turistička zajednica grada Pule prepoznati ovu inovaciju i uvrstiti je te promovirati kao svoju posebnu ponudu za posjetitelje grada!- poručili su.

Iz Terra Hub-a pojasnili su i kako je EUKI Living Streets projekt okupio zajednicu europskih gradova u energetskoj tranziciji Energy Cities te tri različite organizacije – iz Portugala Oeste Sustentavel, iz Grčke Sustainable City Network i Terra Hub iz Hrvatske. Projekt je financiran iz programa EUKI (Europska klimatska inicijativa) njemačkog Federalnog ministarstva okoliša, zaštite prirode i nuklearne sigurnosti. Više informacija na EUKI Living Streets - Energy Cities (energy-cities.eu)

Inače, kroz inicijativu Novi europski Bauhas svi Europljani pozvani su da pokušaju zamisliti održivu i uključivu budućnost. Tom se inicijativom želi horizontalno povezati tehničko-tehnološka rješenja s kulturnim, estetskim i društvenim vrijednostima, odnosno uključiti građane u proces transformacije Europe prema klimatski neutralnom društvu.

U lipnju 2021. godine Europski parlament je usvojio Europski zakon o klimi. koji političku predanost o klimatskoj neutralnosti EU-a do 2050. iz Europskog zelenog plana mijenja u obvezujuću zadaću za EU i države članice. Također povećava cilj EU-a za smanjenje emisija stakleničkih plinova do 2030. sa 40 posto na najmanje 55 posto, u usporedbi s razinom iz 1990. godine. U srpnju 2021. godine Komisija je predstavila paket „Fit for 55“ kako bi EU mogao postići ambicioznije ciljeve do 2030. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 21:59