PORUKA MILANOVIĆU

'NEĆEMO SE ODREĆI NI CENTA! NEĆE NAM VALJDA MILANOVIĆ PROPISIVATI ŠTO ĆEMO S EUROPLAĆOM' HDZ, HSP dr. Ante Starčević i Laburisti ne žele stopama SDP-ovaca

Karlovac, 060413.Kandidati HDZ-a za hrvatske zastupnike u Europskom parlamentu gradjanima grada Karlovca predstavili su izborni program HZD-a Hrvatski glas u Europi. Sudjelovala je i Ruza Tomasic.Na slici: Ruza Tomasic u setnji Karlovcem.Foto: Robert Fajt / CROPIX
 Robert Fajt / CROPIX / CROPIX

Iako naših prvih 12 eurozastupnika idućih godinu dana koliko će provesti u Europskom parlamentu neće imati previše posla budući da je riječ o zadnjoj godini mandata sadašnjeg saziva, kad su sva mjesta u radnim tijelima već odavno raspoređena, njima pripadaju sva materijalna prava kao što ih imaju i svi ostali europarlamentarci, piše Slobodna Dalmacija .

Od 1. srpnja tako imaju pravo na mjesečnu bruto plaću od 7957 eura. Nakon što se plate europski porezi i doprinosi za osiguranje, ta plaća iznosi oko 6200 eura neto ili za hrvatske prilike nevjerojatnih gotovo 50.000 kuna. To je čak 900 posto više, odnosno devet prosječnih plaća isplaćenih u siječnju u Hrvatskoj koja je iznosila 5529 kuna.

Također, zastupnici će mjesečno dobivati dodatak za uredske troškove i putovanja, koji je prema podacima iz 2011. iznosio 4299 eura. Dodatno, mogu zatražiti naknadu troškova za službena putovanja u Bruxelles i Strasbourg, a godišnje mogu dobiti i dodatak od maksimalno 4243 eura koji pokriva službena putovanja na druge destinacije. Za sudjelovanje na sjednicama Parlamenta dobivaju dnevnicu od 304 eura.

Predsjednik SDP-a Zoran Milanović odlučio je da će petero eurozastupnika iz redova njegove stranke primati plaće kao da su zastupnici u Saboru, dakle između 15 i 19 tisuća kuna, a golemi ostatak uplaćivat će u humanitarne svrhe, konkretno u Zakladu “Ana Rukavina”. Toga će se oni, kako su nam u srijedu potvrdili, i držati.

- Naravno da ćemo to poštivati. Pa bilo bi ravno političkom samoubojstvu da smo to javno obećali pa iznevjerili. Nema šanse da to prekršimo! – kaže Tonino Picula, SDP-ov europarlamentarac s najviše osvojenih glasova birača.

Još ne zna na koji će način isplatu tehnički izvesti, hoće li se to uplaćivati izravno iz plaće ili će osobno vršiti uplatu u Zakladu.

- Treba najprije vidjeti kako funkcioniraju platne službe europskog parlamenta. No, već prilikom prve isplate u kolovozu mi ćemo to odmah regulirati kako smo i obećali – veli Picula.

Osim petero Milanovićevih socijaldemokrata, ni jedan od ostalih sedmero zastupnika iz HDZ-a, HSP-a dr. Ante Starčević i Laburista ne namjerava se odreći izdašne europske plaće. Smatraju kako je to jeftini populizam SDP-a, koji njima nitko ne može nametnuti.

Iako joj je mrska Europska unija, jedina euroskeptična hrvatska parlamentarka Ruža Tomašić ne namjerava se odreći ni eura od svoje bruxelleske plaće.

- O svojoj plaći odlučivat ću sama, neće mi valjda Milanović propisivati što ću raditi s njom. I sad od svoje saborske plaće dio dajem onima kojima je potrebno, to ću činiti i kad dobijem plaću eurozastupnice. Dat ću kome ja hoću i nisam dužna podnositi račun nikome o tome – poručila je Tomašić.

Prva na HDZ-ovoj listi, dubrovačka profesorica Dubravka Šuica, također se ne namjerava odreći svoje plaće. Kaže da je to bio predizborni populistički potez SDP-a koji im nije donio nikakve rezultate.

- HDZ poštuje sve standarde Europskog parlamenta, i obveze i dužnosti i prava. Nećemo se odricati ni jednog od to troje jer je to jeftini populizam. Hoću li i koliko kome dati od svoje plaće to će biti moja odluka – kazala je Šuica.

Laburist Nikola Vuljanić mišljenja je kako je pitanje oko visine plaća čista demagogija kojom su, među ostalim, SDP i njegov predsjednik postigli da se biračima smuče političari pa su i zaobišli birališta u nedjelju.

- Plaću određuje Europski parlament i isplaćuje se iz njihova budžeta. Dakle, ne određuju je hrvatska tijela i ne isplaćuje se iz našeg proračuna. E sad, zamjerati meni da se zdušno zalažem za radnike, a da ću u Europarlamentu mrtvo-hladno zgrabiti 7000 eura je zaista licemjerno, jer ni premijer koji to govori nije svoju plaću sveo na radničku, nego prima više od 20.000 kuna – objašnjava Vuljanić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 09:48