OD IZVORA DO MORA

‘Nastavljamo akciju: Na 14 lokacija u gradu posadit ćemo još 280 stabala‘

Vinkovci su pobjedu odnijeli u kategoriji srednjih gradova, za što su nagrađeni s 14.000 eura, a vrlo brzo su i obavili sadnju

Pobjedu na prošlogodišnjem velikom natječaju ‘‘Od izvora do mora‘‘ u organizaciji Coca-Cole, Konzuma, Jutarnjeg lista i Udruge gradova u trećem po veličini slavonskom gradu Vinkovcima znali su dobro i pametno iskoristiti te na nekoliko lokacija u svom gradu, poznatom i po tituli najstarijeg u kontinuitetu naseljenog grada u Europi, posaditi nova mlada stabla kojima su dodatno oplemenili izgled grada.

Pobjedu su odnijeli u kategoriji srednjih gradova, za što su nagrađeni s 14.000 eura, a vrlo brzo nakon pobjede i pristupili poslu.

Ova im je nagrada odlično došla za realizaciju projekata obnove stabala na vinkovačkim ulicama, pa je tako u dvorištu novoizgrađene zgrade Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci posađeno 32 stabla javora, lipe, japanske trešnje, ginka i drugih vrsta.

S obzirom na to da su zahvaljujući članovima brojnih gradskih udruga, braniteljima i drugim volonterima, osvojili glavnu nagradu u kategoriji srednjih gradova, a samim time i sredstava za kupovinu čak 90 sadnica, preostalih 58 sadnica raspoređeno je u Splitskoj, Zvonarskoj i Matasovićevoj ulici te na prostoru tržnice. Projekt ‘‘Od izvora do mora‘‘, logično, pozdravljaju i podržavaju.

Mjesto za odmor i opuštanje

- Projekt ‘‘Od izvora do mora‘‘ jedan je od onih projekata koji imaju višestruku vrijednost. Naime, osim što smo kroz druženje i u sjajnoj atmosferi s našim sugrađanima očistili prostor vinkovačkih jezera, najpopularnije ljetne destinacije u našem gradu, kroz samu akciju poslali smo i snažnu poruku o važnosti brige za okoliš, učili o korisnom razvrstavanju otpada i educirali naše najmlađe o svim onim problemima koji u prirodi nastaju zbog onečišćenja – kazao je Ivan Bosančić, gradonačelnik Vinkovaca, koji ne krije da je ovim projektom na bolje promijenjena slika grada.

- Svako posađeno stablo uljepša prostor na kojem se nalazi, a mi smo zahvaljujući ovom projektu posadili čak 90 sadnica. Posebno bih izdvojio stabala posađena u dvorištu naše nove Knjižnice. Vinkovčani tako sada u samom središtu grada na raspolaganju imaju još jedno mjesto za odmor, opuštanje i dječju igru s obzirom na to da je na istom prostoru nedavno postavljeno i moderno dječje igralište. Osim samog ugođaja i prirodne ljepote koje smo dobili sadnjom stabala, ona će za nekoliko godina osiguravati hlad na dječjem igralištu i zbog toga smo posebno sretni – istaknuo je Bosančić, kojega smo upitali i kako bi ocijenio stanje s prikupljanjem otpada i općenito ekološkom svijesti Vinkovčana.

- Zaštita okoliša i razvoj svijesti o zaštiti okoliša od najranije dobi, ključna je pretpostavka zdrave budućnosti svakoga grada i države. Toga smo itekako svjesni te u suradnji s tvrtkom Nevkoš, kroz nekoliko zajedničkih programa, nastojimo djecu educirati o brizi za okoliš kroz pravilno odvajanje otpada. Također smo kroz razne programe našim građanima osigurali sve potrebne kante, spremnike i kompostere za bio otpad te u nekoliko navrata dijelili edukativne letke i možemo reći kako velika većina odgovorno i savjesno pristupa razvrstavanju otpada. Naravno da ima i neodgovornih pojedinaca koji su otpad bacali na mjesta koja za to nisu predviđena, ali i takva divlja odlagališta smo sanirali i postavili table upozorenja – kazao je gradonačelnik, izdvojivši još neke projekte koji za cilj imaju jačanja zaštite okoliša.

Zelena strategija

- Kada govorimo o ekološkoj osviještenosti gradske uprave, važno je reći kako Vinkovci imaju razrađenu sveobuhvatnu zelenu strategiju koja podrazumijeva provedbu brojnih programa i projekata. Ovaj tjedan smo tako započeli s projektom u sklopu kojeg ćemo posaditi 280 mladih stabala u okviru zelenih oaza na 14 lokacija u gradu. U Vinkovcima će tako u dva proljetna i dva jesenska ciklusa sadnje 2023.-2024. biti posađeno preko 700 mladih stabala, intenzivno se radi i na energetskim obnovama javnih zgrada te na velikim projektima razvoja čistih energija iz vodika i iz geotermalnih izvora, a spreman je i novi projekt postavljanja solara na preostale zgrade škola, vrtića i javnih ustanova, nakon što smo nedavno završili s postavljanjem solarnih elektrana na tri gradske škole i tri vrtića – istaknuo je Bosančić, zahvalivši se još jednom volonterima, njih 140, koji su u svibnju prošle godine izdvojili svoje vrijeme za čišćenje okoliša na najpoznatijem gradskom kupalištu Banji i tako poslali poruku o potrebi smanjenja onečišćenja i buđenju svijesti o važnosti zaštite okoliša i pravilnog zbrinjavanja otpada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 04:38