OD IZVORA DO MORA

Nakon pobjede, Grad Lipik kraj toplica počeo graditi novi veliki park

Bili su najbolji u konkurenciji malih gradova, a nagrada im je posebno važna nakon prošlogodišnjeg nevremena

"To je projekt koji nam je došao kao melem na ranu, iako, naravno, nismo bili sigurni da ćemo pobijediti i osvojiti sredstva. No, osvajanje nagrade bilo nam je od krucijalnog značaja za početak realizacije dugo planiranog projekta gradnje parka za dendroterapiju, pa nam je to stiglo u pravi čas. Posadili smo u parku 126 stabala, čime smo zapravo počeli graditi park", rekao nam je Vinko Kasana, gradonačelnik Lipika, o pobjedi njegova Grada u velikom ekološkom projektu Od izvora do mora.

U prošlogodišnjim akcijama čišćenja u 28 gradova sudjelovalo je gotovo pet tisuća volontera, koji su prikupili više od 152 tone ambalažnog otpada. Lipik je odnio pobjedu u konkurenciji malih gradova do 15 tisuća stanovnika. Projekt u organizaciji Coca-Cole, Konzuma, Jutarnjeg lista i Udruge gradova omogućio je Lipiku da barem malo ublaži posljedice nevremena koje se dogodilo prošloga ljeta, kada je 19. srpnja područje ovoga grada i okolice poharalo veliko nevrijeme koje je porušilo i opustošilo pola gradskog parka i puno stabala u ostalim dijelovima grada i naselja u sastavu grada.

- Da, to je baš bilo grozno. Na čišćenju posljedica radili smo dva mjeseca, a i tu nam slijede nove akcije i projekti da obnovimo taj dio i što prije vratimo zelenilo u Lipik, kao i u druga naselja u sklopu našega grada koja su također opustošena - rekao je Kasana i dodao nešto više o parku za dendroterapiju koji su počeli graditi sadnjom stabala iz projekta Od izvora do mora.

Riječ je o području koje se nalazi u rekreacijskoj zoni Raminac, koja je zamišljena oko istoimenog jezera koje se prostire na 12 hektara, a cijeli prostor zone je na 89 hektara.

- Tu se završava i prva faza gradnje ergele, imat ćemo i smještajne kapacitete, hipodrom, a planiramo i adrenalinski park. Park za dendroterapiju bit će nadopuna na naše toplice, jer je poznato da se dendroterapijom, kao drevnom iscjeliteljskom metodom u kojoj se koristi liječenje drvećem, mogu liječiti razne bolesti. Dendroterapija ljeti pomaže u liječenju fizičkih bolesti i reuma, a zimi ima opuštajući efekt na psihološko stanje. Najbolja drveća za dendroterapiju su ona koja će donijeti dobru energiju i za koje se vjeruje da može izliječiti bolesti, a to su hrast, breza, bor, bagrem, klen, jabuka, šljiva, bukva i kesten. Zbog navedenog smo u parku posadili upravo ta, raznolika stabla kako bi naši sugrađani, ali i pacijenti koji dolaze na rehabilitaciju u toplice i u veteranski centar te ostali posjetitelji mogli koristiti pozitivne učinke te drevne metode - istaknuo je gradonačelnik.

Projekt je, kaže, promijenio sliku Lipika na bolje jer se park nalazi na ulazu u grad, gdje dosad nije bilo nikakvog zelenila. Naime, tu je dječje igralište i sprave za vanjski fitness pa je uvijek bio problem s nedostatkom hlada.

- Kada ta stabla kroz koju godinu narastu, i taj će problem biti riješen. Još kad se sada ovog proljeća zazeleni, bit će to prekrasna slika. Trudimo se i preko komunalnog poduzeća provoditi projekte i akcije zaštite okoliša i gospodarenja otpadom. Radimo i na svijesti naših sugrađana, već od vrtićke i školske dobi s naglaskom na razvrstavanje otpada i čuvanje okoliša. Jedna udruga koja se bavi ekologijom organizira akcije čišćenja divljih deponija, kojih nažalost i dalje ima, ali sve manje - rekao je Kasana.

Inače, Lipik je nagradu zaslužio prošlogodišnjom proljetnom akcijom čišćenja okoliša, uz volonterski doprinos mjesnih odbora, Udruge Lijepa naša - Osnovne škole Lipik, Dječjeg vrtića Kockica te brojnih sugrađana. Ukupno 104 volontera prikupilo je 20 tona otpada, čime je naglašena važnost odgovornog odlaganja ambalažnog otpada i brige o vodenom okolišu, uz prikladnu promociju savjesnog ponašanja prema okolišu.

- Čestitamo Lipiku na pobjedi u prošlogodišnjem izdanju projekta Od izvora do mora. Na natječaj se prijavilo 28 gradova koji su s gotovo pet tisuća volontera u akcijama čišćenja iz prirode uklonili 152 tone ambalažnoga otpada i primjereno ga odložili. Lipik je odlučio posaditi čak 128 stabala na lokaciji jezera Raminac i time pridonijeti smanjenju ispuštanja C02 i snižavanju temperature zraka. Veselimo se ovogodišnjem izdanju projekta i pozivamo gradove da se prijave na natječaj - rekao je Bruno Jelić, direktor Odjela za korporativne poslove i održivost u Coca-Coli HBC Adria.

- U Konzumu provodimo brojne vlastite projekte, ali se i rado pridružujemo partnerskim inicijativama poput ove, koje čine život lokalnih zajednica boljim. Čestitamo Lipiku na prošlogodišnjoj pobjedi i pozivamo gradove da se uključe u velikom broju i ove godine - izjavila je Sandra Đolo, rukovoditeljica Službe korporativnih komunikacija u Konzumu.

Za ovogodišnju ekološku akciju Od izvora do mora natječaj za prijavu zainteresiranih gradova traje do 15. ožujka. Sudjelovati mogu svi gradovi u Hrvatskoj, uključujući i Zagreb, koji žele pošumiti određene dijelove svojega grada. Natječaj je namijenjen isključivo gradovima pa se ne mogu prijaviti fizičke osobe, tvrtke, udruge građana, općine i županije. Gradovi se prijavljuju popunjavanjem obrasca koji je dostupan na mrežnoj stranici https://odizvoradomora.com/, a Povjerenstvo će, najkasnije do 28. ožujka, objaviti čije su prijave prihvaćene.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 13:55