‘OSJETLJIVI SU...‘

Naš poznati seizmolog objasnio zašto je brojne Zagrepčane noćas probudio potres od 2.8

‘2,8 magnituda je potres koji se svrstava u skupinu slabih potresa, ali građani Zagreba su osjetljivi još od prije par godina‘, kaće seizmolog

Arhivska fotografija (ilustracija)

 Darko Tomas/Cropix

Dva slaba potresa zabilježena su noćas na području Markuševca u Zagrebu.

Prvi potres dogodio se u 1 sat i 55 minuta i bio je magnitude 1.9 prema Richteru. Tri minute kasnije, u 1 sat i 58 min seizmografi su zabilježili drugi potres magnitude 2.8. Procijenjeni intenzitet u epicentru II-III stupnja EMS, odnosno III-IV stupnja EMS, objavila je Seizmološka služba Republike Hrvatske.

- Potresi nisu bili jaki, ali s obzirom na to da su se dogodili u noćnim satima... Poglavito ovaj drugi se dosta osjetio da izazove uznemirenost građana. Slabiji su potresi, tako da je primarni razlog to što se dogodio po noći. Dakle, 2,8 magnituda je potres koji se svrstava u skupinu slabih potresa, ali građani Zagreba su osjetljivi još od prije par godina, pa su reagirali, naravno, uznemirenošću, kazao je HRT-u seizmolog Krešimir Kuk.

- Slabi potresi ne bi smjeli uzrokovati nikakvu štetu. Grad Zagreb je u lošem stanju tako da će i jači vjetar možda neke komadiće žbuke spustiti, ali to se nikako ne može i ne smije tretirati kao šteta od potresa jer ovo su, na sreću, slabi potresi i ne izazivaju materijalnu štetu, dodao je seizmolog Kuk.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 08:11