AFERA SOFTVER

Nakon Gabrijele Žalac, na slobodu ranije pušten i bivši šef SAFU-a Tomislav Petric

Budući da su ispitani svi svjedoci, bivši šef SAFU-a također osumnjičen u tzv. aferi Softver pušten je da se brani sa slobode

Tomislav Petric

 Srdjan Vrancic/Cropix

Dan nakon što je bivša ministrica Gabrijela Žalac izašla na slobodu, ukinut je istražni zatvor i Tomislavu Petricu, bivšem šefu SAFU-a osumnjičenom sa Žalac u tzv. aferi Softver, potvrđeno je Telegramu.

Budući da su ispitani svi svjedoci, Petric je pušten da se brani sa slobode. On je osumnjičen da je kao šef Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU-a (SAFU) pomogao bivšoj ministrici Žalac u prevari sa skupim softverom.

Žalac je u ponedjeljak također puštena da se brani sa slobode, iz istog razloga. Budući da su svi svjedoci ispitani više nema bojazni da bi Žalac mogla utjecati na nekoga od njih.

Žalac i Petric pušteni su prije vremena, a u istražnom zatvoru trebali su biti do 10. siječnja.

Negirali krivnju

Gabrijela Žalac je uhićena 10. studenog nakon istrage provedene po nalogu Ureda europskog javnog tužitelja (EPPO). Radi se o aferi s preplaćenim softverom za Ministarstvo regionalnog razvoja i europskih fondova, na čijem je čelu bila Žalac.

Bivšu ministricu tereti se za pogodovanje tvrtkama u vlasništvu njezinog prijatelja Mladena Šimunca i njegovog poslovnog suradnika Marka Jukića tijekom nabave softvera za Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU-a.

Žalac, Petric, Šimunac i Jukić svi redom negirali su krivnju, počevši od Žalac koja je uvjeravala da je samo potpisala ugovor koji su pripremili suradnici iz njezina Ministarstva.

Gabrijelu Žalac se sumnjiči za zloporabu položaja i ovlasti te trgovanje utjecajem, Petric za zloporabu položaja i ovlasti, Šimunac za poticanje na zloporabu položaja i ovlasti, a Jukić za pomaganje.

Žalac se sumnjiči da je kao ministrica te predsjednica Upravnog vijeća SAFU sudjelovala u namještanju posla nabave informatičkog sustava za strateško planiranje i upravljanje razvojem za Šimunčeve i Jukićeve tvrtke dok je bila odgovorna za zakonito provođenje postupaka javne nabave u Ministarstvu te za predlaganje imenovanja i razrješenja ravnatelja SAFU.

Malverzacije sa softverom

Ona je, smatra europsko tužiteljstvo, kao članica Upravnog vijeća SAFU zatražila od Petrica da kao ravnatelj agencije nadležne za prethodnu kontrolu postupaka javne nabave financirane iz sredstava EU osigura da SAFU ne osporava pregovarački postupak javne nabave softvera koji su Šimunac i Jukić te njihove tvrtke imali na raspolaganju, a na što je Petric pristao.

Šimunac je potom, znajući da su natječajni uvjeti prilagođeni njegovu softveru, dogovorio s Jukićem da za svoje tvrtke podnese ponudu u precijenjenom iznosu od 12,9 milijuna kuna bez PDV-a za isti softver koji su ponudili i na ranijem natječaju iz 2017.

Na natječaj su se javile jedino dvije Jukićeve tvrtke, dok je ponuda nakon pregleda ocijenjena važećom, pri čemu je nerealno ugovorena cijena od 16,2 milijuna kuna.

Time je sklopljen štetni ugovor kojim je isplaćen višestruko veći iznos od tržišne vrijednosti isporučenog proizvoda i to u iznosu od 13,4 milijuna kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 10:36