PREKINUTI RADOVI

Nakon blokade kamenoloma Dubac: Moguć sukob zaštitara i radnika

 Admir Buljubašić / CROPIX

U petak 5. ožujka oko 6 sati ujutro kamenolom Dubac “zauzeli” su zaštitari tvrtke “Bilić Erić” i tako spriječili radnike GP “Dubrovnik” da ponovno uđu u prostor kamenoloma koji je, kao i GP, u vlasništvu tvrtke PGM “Ragusa”.

Zaštitare je angažirala Uprava PGM-a kako bi se omogućilo odvijanje proizvodnje za sve ostale dijelove južnohrvatskog građevinskog giganta. Ipak i PGM-u je kao vlasniku GP-a i kamenoloma ugrožena opstojnost zbog neobjašnjive odluke Uprave PGM-a da se nad GP-om otvori stečajni postupak.

Situacija je još uvijek mirna i pod kontrolom policije koja se dijelom kao “živi štit” nalazi između zaštitara i radnika. Policija je “na razgovor” pozvala sindikalne predstavnike koji ne stoje iza te blokade jer je štrajk službeno prekinut u četvrtak u podne, dok su se radnici, samoorganizirajući se, kamenolom blokirali tog dana u 8 sati ujutro.

Stoga je u kamenolomu trentačno “pat pozicija” jer je ulaz još uvijek blokiran teškim građevinskim kamionima i strojevima, ali GP- ovci u kamenolom ne dozvoljavaju ulaz PGM- ovcima, a zaštitari GP- ovcima. Unatoč svemu, svi su radnici odlučni u namjeri daljnje blokade kamenoloma i cjelokupnog radnog procesa sve dok im se ne isplate četiri zarađene, a neisplaćene plaće. Posljednju su plaću naime dobili za studeni 2009. godine a neslužbeno smo doznali kako dio radnika opravdano strahuje od mogućih sukoba jer “neće mirno gledati kako im tamo neki zaštitari ometaju ulazak u kamenolom kojeg su sami stvarali, u ratu branili i tijekom obnove gradili”.

Župan: Investitori u neugodnoj situacji

Župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić i predsjednik Županijske skupštine Ivan Prce razgovarali su s predsjednikom županijskog SSSH Ivom Bratičevićem i sindikalnim povjerenikom GP-a Damirom Vlahinićem koji su ih izvjestili o stanju u tom nekad uzornom i najvećem građevinskom poduzeću juga Hrvatske. Sindikalci su ustvrdili da su bili prisiljeni Trgovačkom sudu uputiti prijedlog o pokretanju programiranog stečaja kako bi se omogućilo da se bar dio radnika ima posao.

- Investitori, općine i brojne institucije naše županije nalaze se u neugodnoj situaciji jer su prekinuti radovi koje su javnim natječajima povjerili GP- u. Ipak, nadamo se nastavku velikih infrastrukturnih objekata kao što su most Pelješac, autocesta za Ploče te niz manjih objekata - istaknuo je župan Dobroslavić naglašavajući osobno uvjerenje da će dio zaposlenika naći posao u drugim građevinskim tvrtkama juga Hrvatske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 19:00